Komoly áradások Spanyolországban

| 2019. szeptember 13. 15:48 | Frissítve:
Egy magassági hidegörvény okoz kiadós esőzéseket Spanyolország délkeleti tartományaiban, ami komoly áradások kialakulásához vezetett.

Friss: Az esőzések éjszaka is folytatódtak. Andalúziát is elérték az intenzív zivatarok. Malagában villámárvíz alakult ki, miután szombat reggelig bezárólag a 12 órás csapadékösszeg elérte a 112 mm-t. Kiadós felhőszakadás mellé jégeső is társult.

Előzmények

Hatalmas áradások sújtják a Spanyolország délkeleti partvidékén elhelyezkedő Valencia és Murcia tartományokat. Az áradásokért egy térségben elhelyezkedő magassági hidegörvény a felelős, ami jelentősen instabilizálja a melegebb tengerfelszín feletti légkört, elősegítve az intenzív záporok, zivatarok kialakulását.

A magassági hidegörvény csütörtök délutánra előrejelzett pozíciója a GFS 500 hPa magasságra (kb. 5500 méter) vonatkozó geopotenciális magasság-anomália térképén. Forrás: WXCharts.com

Az elmúlt két napban több mint 100 000 villámot detektáltak a környéken. Forrás: Blitzortung

Csütörtökön szinte folyamatosan kapta az újabb zivatargócokat Murcia és Valencia térsége a tenger irányából. Volt olyan mérőpont, ahol az egy órás csapadékösszeg a 67,5 mm-t is elérte. Ha a 24 órás csapadékösszegeket tekintjük több helyen hullott le 100 mm-t meghaladó, helyenként 240 mm-nél is nagyobb mennyiség. Valencia környékén

majdnem a 300 mm-t is elérte a 24 órás csapadékösszeg,

melyre eddig még nem volt példa a város történetében.

A hosszantartó, intenzív esőzéseknek meg is lett a következménye. Villámárvízek alakultak ki többfelé, melyekhez a helyi domborzat is nagyban hozzájárult. A hegyvidékeken lehulló csapadék gyorsan felduzzasztotta a környékbeli folyókat, patakokat, melyek kilépve medrükből nagy területeket áraszottak el. A több helyen nagy erővel hömpölygő ár autókat sodort magával. Autópályát és vasútvonalak is víz alá kerületek. A városok csatornarendszere felmondta a szolgálatot, a nagy vízmennyiség az utcákon talált utat magának.

Forrás: Rosa Cabrera Torres / MeteOrihuela

Forrás: Ayuntamiento de Almoradi

Forrás: YouTube/Portail FLURUDHA 

Rossz hír, hogy további nagy mennyiségű csapadék várható a térségben. A következő 3 napban a már most árvíz sújtotta tartományokban újabb 50-150 mm csapadék hullhat le.

 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |