Koplaló ragadozók

| 2008. november 7. 21:56 | Frissítve:
A klímaváltozás miatt Norvégiában csökken a ragadozók egyik legfőbb táplálékaként emlegetett lemmingek száma.
A klímaváltozás kérdése lassan mindennapjaink részévé válik, legutóbb a Nature címû szaklapban olvashattunk egy cikket ebben a témakörben.

Kutatók szerint felkophat a norvég ragadozók álla, mert a lemmingek már nem képesek túlszaporodni. A kis rágcsálók populációjának változásának ciklusa ugyanis igencsak felborult, norvég és francia kutatók szerint a klímaváltozás miatt az idõjárás már nem kedvez a megfelelõ hóréteg kialakulásának. A hóréteg és a földfelszín közti járatok kevésbé stabilak, ezért kevesebb lemming marad életben tavaszig.

Ennek következtében elsõsorban a róka- és bagolypopulációk kerülhetnek veszélybe, hiszen a lemming ezen ragadozók egyik legfontosabb tápláléka.

A kilencvenes évekig 3-5 évente a lemmingállomány robbanásszerûen megnõtt. Ezek az állatok ugyanis télen nem hibernálják magukat, hanem a vastag hóréteg alatti járatokba menekülnek, ahol elegendõ táplálékhoz tudnak jutni és felnevelhetik utódaikat. Emiatt elsõsorban a száraz telek kedveznek nekik, ilyenkor nagyon elszaporodnak. Tavasztól azonban az egyedeknek keményen meg kell küzdeniük egymással minden egyes magért. Az elkeseredetten keresgélõ lemmingek gyakran még vízbe is vetik magukat az éhség miatt.

Forrás: Nature

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |