Közel 300 km/órás széllel ért partot a Lekima tájfun

| 2019. augusztus 8. 15:03 | Frissítve:
Szupertájfunná erősödött, azaz 4-es kategóriájúvá fejlődött a japán Ryukyu-szigetet, Tajvant és Kelet-Kínát ostromló vihar.

Három trópusi vihar is kialakult egy héten belül a Csendes-óceán nyugati partjainál. A Francisco tájfun hétfőn pusztított a térségben, ezúttal pedig két újabb vihar fenyegeti Ázsiát. Elsőként a nyugatabbi, Lekima erősödött tájfunná, majd szerda estére a keletebbi, Krosa névre keresztelt trópusi vihar is tájfunná nőtte ki magát. Jelenleg utóbbi továbbra is gyengébb intenzitással, ám immár 3-as kategóriájú viharként közelít a japán partokhoz, várhatóan szombaton éri el legerősebb formáját, majd gyengülni kezd. Az előrejelzések szerint keddig azonban nem érint szárazföldet.

A Krosa tájfun útvonalára vonatkozó előrejelzés (Wunderground.com)

Műholdképen a két tájfun (NOAA)

Előrejelzés a tájfunok útvonalára (Weather.com)

Kevésbé szerencsés  a másik monstrum útvonala, csütörtök reggel a Délkelet-Ázsia partjainál tomboló Lekima tájfun elérte a 4-es kategória kritériumát. A területén a szélsebesség meghaladta a 210 km/órát, a legerősebb széllökések pedig

elérték a 296 km/órát.

Jelenleg a japán Ryukyu-sziget és Tajvan területén örvénylik, a közeljövőben pedig partot ér Kínában is. Az említett térségben nagy mennyiségű csapadékra, villámárvizek kialakulására és pusztító szélvészre is készülniük kell a helyieknek.

A Lekima tájfun útvonalára és erősségére vonatkozó visszatekintés és előrejelzés (Taiwannews.com)

Tajvan természeti katasztrófák sorozatát meríti ki egy napon belül, csütörtök reggel ugyanis nem kisebb, mint 6-os magnitúdójó földrengés is sújtotta a térséget, míg a helyiek a tájfun érkezésére készültek. Több, mint 1000 család maradt áramszolgáltatás nélkül. Nekik így kellett szembenézni a közelgő tájfunnal.

A tájfunok elhelyezkedése csütörtök kora délután (Wunderground.com)

Borítókép: Watchers.news.com


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |