illusztráció illusztráció

Közelgő ünnepek

Az adventi idõszak vége felé járva bizonyára mindenkiben felmerül az oly sokszor feltett kérdés: vajon fehér Karácsonyunk lesz-e?

Csütörtökön erõs, helyenként viharos széllökésekkel érkezett meg a hideg levegõ elsõ hulláma hazánkba. Ezen a napon egy mediterrán ciklonnak köszönhetõen igen nagy mennyiségû, egyes területeken 20 mm-t is meghaladó csapadék hullott.

Pénteken tovább folytatódott a hideg levegõ beáramlása, a délelõtti órákban a Bakonyban, illetve a Duna vonalán, késõbb pedig az Alföldön is havazott, másutt esõ formájában hullott a csapadék. A legnagyobb mennyiség elsõsorban keleti, északkeleti megyéinkben hullott.

Szombaton délelõtt még élénk marad az északnyugati, északi irányú szél, hazánk középsõ területein akár erõs, viharos széllökések is elõfordulhatnak, ám délutánra már mindenhol mérséklõdik majd a légmozgás.

Az északkeleti megyék kivételével a vasárnap délelõtt újra szelesnek ígérkezik, az északias szélben erõs széllökések is elõfordulhatnak majd. Délután az északnyugat felõl érkezõ csapadéksávból helyenként hózáporokra, havazásra számíthatunk; maximum elszórtan alakulhat ki néhány cm-es hóréteg.

Hétfõn a nyugat felõl érkezõ anticiklon várhatóan erõsödni kezd majd, ám ennek peremén, Kelet-Európa felett továbbra is folytatódni fog a sarkvidéki eredetû, hideg légtömeg beáramlása. Ennek következtében a talaj közelében is erõs lehûlésre számíthatunk, az ünnepekre igazi télies idõjárás ígérkezik. Hétfõn elszórtan számíthatunk havas esõre, esõre; helyenként kisebb havazásra.

Kedden elsõsorban a keleti, északkeleti területeken számíthatunk havazásra, itt várhatóan fehér karácsony lesz, hiszen a hideg légtömeg várhatóan tartósan a Kárpát-medencében fog rekedni (szerda után a légmozgás is jelentõsen gyengülni fog).
Az elszórtan kialakuló hózáporok azonban a keddi és a szerdai napon egyaránt adhatnak amolyan "látványhavat" a Szentestére!

Továbbra is várjuk fényképeiket és észleléseiket!
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés