Kullancsok és szúnyogok hada

| 2014. március 25. 8:32 | Frissítve:
Az enyhe tél miatt kullancsok, szúnyogok és kártevők hada várható. A növények is korábban indultak növekedésnek.

A kullancsok az avarba húzódva bármely fejlődési stádiumukban képesek átvészelni a telet. Enyhébb napokon pedig elő is bújnak, legyen az akár még csak év első hónapja is. Azonban a kemény, hosszan tartó fagyos időszakok az ő állományukat is megtizedeli. A kullancsokhoz hasonlóan valószínűsíthető, hogy idén több szúnyog keserítheti meg a kellemes tavaszi, nyári estéket - írja a HVG.

Hazánkban a hideg télnek több szepere is van. Egyrészt olyan biokémiai folyamatokat indít el, mely a tél átvészeléséhez szükséges nyugalmi állapotot idéz elő. Másrészt pedig csökkenti az egyes fajok egyedszámát. Viszont ha elmarad a hideg tél, akkor a megszokottnál sokkal több egyed vészeli át az időszakot, és tavasszal nagyobb számban jelennek meg életterünkben. Az idei szokatlan enyhe tél miatt ugyanakkor sok ízeltlábú szaporodni is tudott. A szakemberek szerint már most érdemes megkezdeni a védekezést a kertekben, gyümölcsösökben. Ugyanakkor nem szabad meggondolatlanul cselekedni, mert akár nagyobb károkat is okozhatunk. A természet teszi a dolgát, így a madarak, kisemlősök és a rovarok más ellenségei is aktívan kiveszik a részüket a megszaporodott állomány ritkításában.

Az enyhe tél miatt a növényzet is korábban indult növekedésnek. Azonban egy kisebb fagy is már komoly károkat okozhat. Elsősorban a kajszibarack, az őszibarack, a meggy és az alma lehet veszélyben, ugyanis ha néhány órára fagypont alá csökken a hőmérséklet csupán néhány fokkal, a kibomlott virágok lefagyhatnak.

Szakértők szerint a korábban indult folyamatok nem jelentik egyértelműen azt, hogy korábban is lenne majd a betakarítás, ez nagyban függ az előttünk álló időszak időjárásától is. Az enyhe tél viszont kedvezett a kivinek és fügének, ezek a növények pont az ilyen enyhe teleket szeretik.

Forrás: hvg.hu


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |