Különbség köd és köd között

| 2017. szeptember 20. 6:24 | Frissítve:
Az ősz kezdetével a ködös napok száma is gyarapszik, de mit is hívunk ködnek, milyen fajtái vannak, miért alakul ki?

A köd a levegő telítettségéből adódóan kicsapódott nedvesség megjelenési formája. Olyan réteges szerkezetű felhőzet, melynek alapja leér a felszínig. Köd esetén a látástávolság 1 km-nél kisebb, 1-től 5 km-ig bezárólag a jelenséget párásságnak nevezzük.

Jankai Krisztián fotója, köszönjük!

Leggyakoribb fajtája a kisugárzási köd, mely az év folyamán bármikor létrejöhet, amikor a hajnali hidegben a nagy nedvességtartalmú felszínközeli levegő lehűl, és a harmatpontot elérve kicsapódik. Létrejötte derült, szélcsendes éjszakákon jellemző, és a felszín nagyfokú kisugárzása segíti elő. Általában a délelőtti felmelegedés során oszlik fel, az inverzió (magasabb hőmérsékletűek a felsőbb légköri rétegek a talajközeli rétegnél) megszűnésével egy időben.

Micsuda András fotója, köszönjük!

Az áramlási ködről képződésekor a magas nedvességtartalmú, melegebb légtömeg hideg felszín fölé áramlik, lehűl és telítetté válik. Jó példa erre a meleg tengerfelszínek felől télen vagy éjjel a szárazföld felé áramló levegő.

Keveredési ködről olyankor beszélünk, mikor a meleg, nedves levegő, hideg, szárazabb levegővel keveredik, majd a lehűlés következtében a felesleges nedvesség kicsapódik belőle.

Lejtőköd olyankor tud kialakulni, amikor egy hegyvonulat készteti emelkedésre a felé áramló levegőt, és az emelkedő légtömeg az alacsonyabb magaslati hőmérséklet következtében hűl le és válik telítetté.

A párolgási köd szintén télen vagy éjszaka jön létre. A meleg, nagy vízfelszínek (tavak, folyók, mocsarak, fölázott talaj) párolognak a hozzájuk képest hideg levegőbe. Nálunk főleg ősszel jellemző, amikor a vizek még melegek, de a levegő már kellőképpen lehűl.

SmartWifi.hu által üzemeltetett kameránk felvétele, köszönjük!

A frontális köd elnevezése arra utal, hogy melegfront esetén a hideg levegőbe hulló viszonylag meleg esőcseppek párolgása okozza a telítettséget. Más esetben a levegő nedvességtartalma a talaj- és növényfelszínekről való párolgással éri el a telített állapotot.

A köd megszűnése szintén többféleképpen történhet. Akár a levegő hőmérsékletének növekedése, a szélerősödés, a nagy páratartalmú légtömeg távozása, illetve a ködöt alkotó vízcseppecskék kihullása révén is.

Pilisi Parkerdő által üzemeltetett kameránk felvétele, köszönjük!

Borírókép: Microweb.hu által üzemeltetett, Ság-hegyen elhelyezett kameránk felvétele


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |