Különleges bolygót fedeztek fel

| 2012. október 17. 13:19 | Frissítve:
Négy különböző nappal rendelkező bolygót fedezett fel amatőr csillagászok egy csoportja tőlünk mintegy 5000 fényévnyi távolságra.

Amatőr csillagászok különleges bolygót fedeztek fel a napokban: a planéta égboltját négy különböző nap világítja meg. Feltehetőleg a bolygó egy olyan csillagpár körül kering, mely körül szintén kering két másik, távoli csillag. 

A Földtől mintegy 5000 fényév távolságra elhelyezkedő bolygót felfedezői, a Planethunters.org önkéntes csillagászai után PH1-nek nevezték el. Úgy gondolják, hogy ez a hatalmas gázbolygó körülbelül hatszor akkora sugárral rendelkezik, mint a Föld, így kicsivel nagyobb, mint a Neptunusz. Becslések szerint a bolygó hőmérséklete 251 foktól 340 fokig terjedhet, így túl forró ahhoz, hogy lakni lehessen rajta.

Bár a csilagpárokkal rendelkező ún. bináris rendszerek nem szokatlanok, de eddig csak hat olyan bolygót (cirkumbináris planéta) találtak, mely két csillag körül kering. Az pedig teljesen új dolog a kutatók számára, hogy egy ilyen csillagpár körül még két távoli csillag keringjen.

Arra a kérdésre, hogy vajon hogy képes az újonnan felfedezett bolygó állandó keringési pályán maradni - miközben 4 csillag gravitációja hat rá -, Dr. Lintott, az Oxfordi Egyetem professzora azt felelte, hogy a választ a bolygók kialakulásának kezdeti fázisában kell keresni. A legtöbb bolygó csillagközi gáz-és porfelhőből jön létre, mialatt elnyerik végleges formájukat, állandó keringési pályára is állnak.

A PH1-et két amerikai amatőr csillagász, Kian Jek és Robert Gagliano, a Planet Hunters program önkéntesei azonosították először, majd felfedezésüket a hawaii Keck Obszervatóriumban csillagász-szakértők is megerősítették.

A Planethunters.org weboldalt 2010-ben alapították azzal a céllal, hogy amatőr csillagászokat ösztönözzenek Naprendszeren kívüli bolygók azonosítására a NASA Kepler Űrteleszkópja által összegyűjtött, nyilvánosan elérhető adatok segítségével. A Kepler elnevezésű missziót pedig még 2009 márciusában kezdeményezték a Földhöz hasonló, más csillagok körül keringő bolygók kutatására.

Forrás: BBC, Planethunters.org, www.hirado.hu, Wikipédia


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |