Különleges felhőképződés a Visegrádi-hegységben

| 2019. február 14. 10:53 | Frissítve:
A Duna fölött átfújó és a Visegrádi-hegységnek ütköző szél orografikus felhőképződést indított be csütörtök reggel.

Különlegesen szép meteorológiai jelenséget kapott lencsevégre Prédikálószéken működő webkameránk. A Visegrádi-hegység Duna felé néző hegyoldalaira csaknem merőlegesen fújó szél úgynevezett

orografikus felhőképződést idézett elő.

Mi is az az orografikus felhőképződés?

Ha a szél merőlegesen fúj egy hegy vagy egy hegység lejtőire, akkor az általa szállított levegő ott akadályba (a hegy vagy hegység lejtőibe) ütközve emelkedni kényszerül. A légtömeg nyomása emelkedés közben folyamatosan csökken, ezzel együtt a hőmérséklete is. Alacsonyabb hőmérsékleten viszont kevesebb párát képes csak magában tartani, így amikor a levegő hőmérséklete eléri a harmatpontot, vagyis azt a hőmérsékletet, amikor már nem képes több vízgőzt befogadni, megindul a víz kicsapódása, azaz a felhőképződés.

A jelenség magyarázata címszavakban

Ez történt ma reggel a Dunakanyarban is. Az északnyugati irányból fújó szél átkelve a Duna fölött vízpárával telítődött, majd a Visegrádi-hegységnek ütköző nedves levegő emelkedni kényszerült. A tartósan egy irányból fújó szél miatt a jelenség több órán keresztül fennállt, így a hegyek mintegy ontották magukból az alacsony szintű felhőzetet.

Íme webkameránk gyorsított felvétele:

Kamera üzemeltetője: Pilisi Parkerdő

Az idő előrehaladtával aztán, ahogyan a nap egyre magasabbra emelkedett az égbolton, a kondenzációs szint is egyre magasabbra került. Végül a nap ereje győzedelmeskedett mintegy elvágva a nedves levegő utánpótlását, ezzel megszüntetve a különleges felhőképződést.

Borítókép: Pilisi Parkerdő kameraképe a Prédikálószékről


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Hajnali felhőtánc Péntek hajnalban látványos felhőtáncot örökített meg pár kelet felé néző, hegycsúcsi webkameránk, miközben a felkelő Nap épp a keleten tomboló zivatarfelhő mögül emelkedett a magasba.
  • Zápor, zivatar a ködtenger fölött Egy kevésbé ismert légköri folyamatra láthattunk remek példát csütörtök reggel Pécs környékén. Ez nem más mint az ún. emelt konvekció, melyet most látványos kamerafelvételek mutatnak be.
  • Kelvin-Helmholtz hullámok jelentek meg egy lencsefelhőn Pécs fölött Különleges jelenségnek lehettek szemtanúi csütörtök kora este a Pécsen élők: az egyik lencsefelhőn Kelvin-Helmholtz hullámok tűntek fel.
  • Felhőbe burkolóztak hegyeink Csütörtök reggelre alacsony szintű felhők lepték el hegycsúcsainkat.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak