Különleges felhőképződmény jelent meg csütörtökön délen

| 2018. március 16. 11:43 | Frissítve:
Ritkán láthatunk ilyen látványos mammatusz felhőket Magyaroszágon, mint amilyenek csütörtökön jelentek meg a déli határnál.

Csütörtökön a késő délutáni órákban egy kisebb zivatargóc vonult végig kelet felé a déli határ mentén, mely Szegedet is elérte. A zivatarokról Heavenman és Vass Károly észlelőnk is szép fotókat készített.

Heavenman fotója Algyőről, köszönjük!

Vass Károly fotója Szeged környékéről, köszönjük!

Nem voltak igazán erős zivatarok, de annál látványosabbra sikerültek. Orosházától délre, Tótkomlósról és Ambrózfalváról is lehetett észlelni azt a ritka felhőtípust, melyet leginkább csak nyáron, heves zivatarok környezetében láthatunk. Ez az ún. mammatusz felhő. 

Nyáron sem gyakran lehet ennyire szép mammatuszokat lencsevégre kapni, mint, amilyeneket Karasz Róbert fotózott le Tótkomlósról. Köszönjük a látványos felvételeket!

Kialakulásuk az erős felármalással járó zivatarokhoz köthető. A feláramló levegő a tropopauzának ütközve horizontálisan szétterül, létrehozva a zivatarok üllőre emlékezető alakját. Ennek az "üllőnek" alsó felén a nagy labilitásnak köszönhetően alakulnak ki ezek a felhődudorok (=mammák), melyeket a tömegvonzás és a csapadékhullás is erősít.

Borítókép: Karasz Róbert


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |