Lángolt a hortobágyi puszta

| 2017. augusztus 4. 10:52 | Frissítve:

Mintegy ezer hektárnyi terület égett le a Hortobágyi Nemzeti Parkban Nagyivánnál.

A hőséggel párosuló rendkívül száraz időben ismét nagy a tűzesetek kialakulásának veszélye.

Csütörtök délelőtt a Hortobágyi Nemzeti Park területén, Nagyiván térségében kapott lángra az aljnövényzet - írja az Index. A tűz lakott területett szerencsére nem veszélyeztetett, oltásán egész éjjel dolgoztak a tűzoltók.

Stábunk felvétele

Péntek délelőttre eloltották a tüzet

A talajviszonyok és a terület nehéz megközelíthetősége nehezítette a tűzoltók munkáját, de reggel fél tízre befejezték a légi oltást. A terület egy része mocsaras, lápos, egyes részeket egyáltalán nem lehet megközelíteni.

A területen már csupán néhány hektárnyi terület izzik, a tűzoltók megkezdték az utómunkálatokat.

Borítókép: GaBrY84
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

 • @extrem: A természetben nagyon ritka az öngyulladás. Úgy a határtüzeknél ahogy az erdőtüzeknél szinte kivétel nélkül van valami közvetlen emberi tényező, mégpedig többségében ember használta nyílt láng. Sőt, az ilyen esetek többségében még a szándékosság is fennáll. Az ember okozta természeti tüzek nagy részénél nem véletlenül - gondatlanságból - alakul ki a tűzvész, hanem szándékosan gyújtják meg azt, ami éghető. Portugáliában is ez történt nemrég. Csak ott pár tucat ember életébe került ez a végzetes pirománia.

  A mediterrán régió kiterjedt erdőtüzei mögött általában szándékos gyújtogatások vannak és szintén nem gondatlanság, ahogy a tavaly november-decemberi izraeli erdőtüzek mögött is. Az más kérdés, hogy az esetek többségében nem sikerül elfogni a gyújtogatót. A tapasztalt tűzoltók azonban szinte mindig megtalálják a tűzfészket és sokszor még a gyújtás módja is egyértelmű számukra. Ezért tűzoltók.

  Szóval forróság és szárazság ide vagy oda, egy árnyékban mért +40 °C-tól még nem történik öngyulladás, mégha ki is van száradva a talajmenti lágyszárú növényszint a Hortobágyon.

  Hétvégi üdvözlettel!

  egy nyírségi

 • Extrem, mivel Zoltán nem titkolja foglalkozását, így szerintem van rá esély, hogy van kapcsolata abban a térségben is, és gondolom többfele is.

  Amúgy tegnap este mikor kimentem a kertbe, akkor feltűnt, hogy láttam 1-2 hamuszerű dolgot hullani, azt hittem valaki éget a környéken, kicsit ideges is lettem miatta, de lehet, hogy akkor a Hortobágyról származott. Nagyiván csak 40km-re van innen nyugatra, és tegnap volt egy kis nyugati szellő.

 • ifjpalyizoltan, ezt honnan gondolod? Ezt nem lehet így rávágni hogy mi okozta...

 • És nem öngyulladás volt, azt is tegyük hozzá...

  egy nyírségi erdőgondnok

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás

Mikor jön a tél?

Még nem

hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak