illusztráció illusztráció

Fotózz láthatatlan színeket!

A fényképezők és telefonok kamerái nem csak UV, hanem Infra tartományban is látnak. Próbáld ki, ámulj el!

Néhány - mélyen megható, a neten könnyen fellelhető videó - létezik már arról, milyen csodálatos élmény bárki számára, aki születése óta soha életében nem látott színeket, ha egyszer csak a modern orvostudomány segítségével életében először nem csak formákat, hanem a szivárvány minden árnyalatát érzékelni kezdi.

(Stábunk UV-Infra cseresznyevirágzás-felvételein azt is megfigyelhetjük, ahogy éjjel is élnek, mozognak, kipattannak a rügyek - a gyümölcsfák nem alszanak :)

Nos, színek léteznek bőven az egészséges emberi szem érzékelési tartományán kívül - ahogy már UV fotós kihívásunkban említettük, például a pillangók remekül látják a "kéken is túli" árnyalatokat.

(Így készült szerkesztőségünk kertjében...)

illusztráció

De a spektrum másik véglete, azaz a szivárvány piros "vége" is csak illúzió, nem ér véget - itt kezdődik az infravörös (IR) skála. Valójában a szivárvány az égbolton mindkét irányban folytatódik - csak mi nem érzékeljük.

illusztráció

Ám a "láthatatlan" színeket mégis láthatóvá tehetjük, mivel (szerencsére) a digitális fényképezők, akciókamerák és okostelefonok képesek "belelátni" ebbe a spektrumba, és kiemelni az általunk érzékelhetetlen, "láthatatlan" színeket.

illusztráció

Ezt nagyon egyszerrűen kipróbálhatjuk, ha találunk a lakásunkban egy "Oldschool" TV-távirányítót, amely infra Led-ek segítségével vezérelte a korábbi videókat, monitorokat; szabad szemmel semmit sem látunk, de próbáljunk csak meg belevillogni vele a telefon vagy fénképező / akciókamera képébe - bizony, jó eséllyel látszani fog. Persze aki olyan szerencsés, hogy van otthon infra lámpája, annak nem kell a távirányítóval vacakolnia, de azért érdemes kipróbálni - már csak érdekességképpen is.

Május 1-ig tartó Pályázatunk egyik utolsó frissítésében arra kérünk Titeket, hogy fotózzatok ilyen "láthatatlan" színeket, méghozzá úgy, hogy a fákat, virágokat, növényeket egyszerre UV és Infra fénnyel világítjátok meg -  és így a szivárvány mindkét végén túli, pompázatos és ámulatba ejtő képekkel lephetjük meg magunkat és persze a legszebben sikerült alkotásokkal többi nézőnket is.

illusztráció

(Alma virágzás természetes fényben - bal felül - majd Infra, UV és "Láthatatlan" színekkel)

Cikkünkben szerkesztőségünk valamennyi, itt látható fotója, videója és animációja így készült; cseresznye, barack, körte és almafák virágainak főszereplésével - Néhány rövid "hogyan készült" werk / külső nézet példával együtt.

illusztráció

Ne felejtsétek el - Április 30-ig kell beküldeni a pályaműveket, hogy május 1-én eredeményt hirdethessünk, hogy kik érdemelték ki a 15 időjárás állomást; de addig még lesz egy utolsó frissítésünk, egy egészen más jellegű (ám jelen cikkünkhöz is kapcsolódó) díjjal, amelyből 5 db-ot tudunk majd felajánlani azoknak, akik elkápráztatják magukat, minket és a többieket is alkotásaikkal.

illusztráció

Április 30-ig várjuk tehát a "Láthatatlan színek" fotóit, infra+látható és UV tartományban egyszerre fotózva - kiterjesztve az emberi érzékelés határait, feltárva az élővilág rejtőzködő csodáit, titokban felragyogó, éjszakai fényeit.

illusztráció

Cikkünk hamarosan megjelenő, második részében pedig felfedjük, milyen újabb öt, igen értékes díjat ajánlunk még fel a legkreatívabb pályaművek készítőinek (a tizenöt időjárás-állomásokon felül) - Köszönjük!

2020. április 21.
Az Időkép Szerkesztősége

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés