illusztráció illusztráció

Fotózz láthatatlan színeket!

A fényképezők és telefonok kamerái nem csak UV, hanem Infra tartományban is látnak. Próbáld ki, ámulj el!

Néhány - mélyen megható, a neten könnyen fellelhető videó - létezik már arról, milyen csodálatos élmény bárki számára, aki születése óta soha életében nem látott színeket, ha egyszer csak a modern orvostudomány segítségével életében először nem csak formákat, hanem a szivárvány minden árnyalatát érzékelni kezdi.

(Stábunk UV-Infra cseresznyevirágzás-felvételein azt is megfigyelhetjük, ahogy éjjel is élnek, mozognak, kipattannak a rügyek - a gyümölcsfák nem alszanak :)

Nos, színek léteznek bőven az egészséges emberi szem érzékelési tartományán kívül - ahogy már UV fotós kihívásunkban említettük, például a pillangók remekül látják a "kéken is túli" árnyalatokat.

(Így készült szerkesztőségünk kertjében...)

De a spektrum másik véglete, azaz a szivárvány piros "vége" is csak illúzió, nem ér véget - itt kezdődik az infravörös (IR) skála. Valójában a szivárvány az égbolton mindkét irányban folytatódik - csak mi nem érzékeljük.

Ám a "láthatatlan" színeket mégis láthatóvá tehetjük, mivel (szerencsére) a digitális fényképezők, akciókamerák és okostelefonok képesek "belelátni" ebbe a spektrumba, és kiemelni az általunk érzékelhetetlen, "láthatatlan" színeket.

Ezt nagyon egyszerrűen kipróbálhatjuk, ha találunk a lakásunkban egy "Oldschool" TV-távirányítót, amely infra Led-ek segítségével vezérelte a korábbi videókat, monitorokat; szabad szemmel semmit sem látunk, de próbáljunk csak meg belevillogni vele a telefon vagy fénképező / akciókamera képébe - bizony, jó eséllyel látszani fog. Persze aki olyan szerencsés, hogy van otthon infra lámpája, annak nem kell a távirányítóval vacakolnia, de azért érdemes kipróbálni - már csak érdekességképpen is.

Május 1-ig tartó Pályázatunk egyik utolsó frissítésében arra kérünk Titeket, hogy fotózzatok ilyen "láthatatlan" színeket, méghozzá úgy, hogy a fákat, virágokat, növényeket egyszerre UV és Infra fénnyel világítjátok meg -  és így a szivárvány mindkét végén túli, pompázatos és ámulatba ejtő képekkel lephetjük meg magunkat és persze a legszebben sikerült alkotásokkal többi nézőnket is.

(Alma virágzás természetes fényben - bal felül - majd Infra, UV és "Láthatatlan" színekkel)

Cikkünkben szerkesztőségünk valamennyi, itt látható fotója, videója és animációja így készült; cseresznye, barack, körte és almafák virágainak főszereplésével - Néhány rövid "hogyan készült" werk / külső nézet példával együtt.

Ne felejtsétek el - Április 30-ig kell beküldeni a pályaműveket, hogy május 1-én eredeményt hirdethessünk, hogy kik érdemelték ki a 15 időjárás állomást; de addig még lesz egy utolsó frissítésünk, egy egészen más jellegű (ám jelen cikkünkhöz is kapcsolódó) díjjal, amelyből 5 db-ot tudunk majd felajánlani azoknak, akik elkápráztatják magukat, minket és a többieket is alkotásaikkal.

Április 30-ig várjuk tehát a "Láthatatlan színek" fotóit, infra+látható és UV tartományban egyszerre fotózva - kiterjesztve az emberi érzékelés határait, feltárva az élővilág rejtőzködő csodáit, titokban felragyogó, éjszakai fényeit.

Cikkünk hamarosan megjelenő, második részében pedig felfedjük, milyen újabb öt, igen értékes díjat ajánlunk még fel a legkreatívabb pályaművek készítőinek (a tizenöt időjárás-állomásokon felül) - Köszönjük!

2020. április 21.
Az Időkép Szerkesztősége

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés