illusztráció illusztráció

Látványos bolygóegyüttállás a hajnali égen

Hétfőn hajnalban érdemes volt a keleti horizont felé tekinteni.

A derült hajnali órákban több helyen kapták lencsevégre az érdekes csillagászati jelenséget.

Pócsai Sándor és Szabó Bálint fotói Dávodról, illetve Szegedről, nagyon szépen köszönjük!

illusztrációillusztráció

Előzmények

Augusztus 18-án hajnalban a korán kelők ritka szép bolygóegyüttállást figyelhetnek meg, a keleti horizont közelében.

A Vénusz és a Jupiter, naprendszerünk két legfényesebb bolygója, igen szorosan 12 szögpercnyire megközelíti egymást. A két égitest csak látszólag kerül közel egymáshoz, valójában óriási távolság választja el őket egymástól. A Vénusz a Föld pályáján belül kering a Nap körül, átlagosan 108 millió kilométerre, még a Jupiter anyabolygónk pályájától jóval távolabb, átlagosan 778 millió kilométerre rója az útját Napunktól.

illusztráció

Augusztus 18. hajnali keleti ég, 45 perccel napkelte előtt. (Forrás: Sky & Telescope)

Mivel a jelenség alacsonyan 5-7 fokos horizont feletti magasságban fog lejátszódni, így kitűnő keleti horizontra, és minél jobb átlátszóságra lesz szükség. Aki rendelkezik kistávcsővel, vagy binokulárral, (vadász távcsővel) annak még egy kis pluszt ad az égi látvány, ugyan is a két bolygótól alig 2 fokra lesz látható az M44-es nyílthalmaz is, és a Jupiter 2 legfényesebb Galilei holdjait, az Iot és az Europát is láthatja!

Pár nappal később 23-án hajnalban, ismét szép látványban részesülhetünk. A két bolygó ekkora már közel 5 fok távolságra eltávolodnak egymástol, viszont a duóhoz csatlakozik a vékony holdsarló is! A Jupiter és a Hold szinte egy magasan lesznek az égen, és tőlük keletre ragyog majd a Vénusz. Mind a két jelenség szép fotós téma lesz!

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés