illusztráció illusztráció

Látványos holdfogyatkozás

Szombaton, az esti órákban szemtanúi lehetünk az év utolsó, 81%-os holdfogyatkozásának. A maxmimum 23 óra után lesz. Ne mulasszuk el!

Augusztus 16-án, azaz most szombaton lesz látható az év utolsó, igen nagymértékű (81%-os) holdfogyatkozása. Akik figyelemmel szeretnék követni a jelenséget, bátran megtehetik, akár távcső nélkül is. A leglátványosabb szakasz 21:36 és 0:44 között várható; a maximális, majdnem teljes fedéssel pedig 23 óra után pár perccel kell számítanunk.

A jelenségre kizárólag teliholdkor kerülhet sor, hiszen a Föld árnyéka csak ilyenkor vetülhet égi kísérőnkre. Mivel azonban a Hold pályasíkja nem esik egybe Földünk Nap körüli keringési síkjával, nincs minden teliholdkor holdfogyatkozás; a Hold általában az árnyékkúp alatt vagy felett halad el. Évente átlagosan két holdfogyatkozást láthatunk; idén ez a második alkalom, hiszen február 21-én hajnalban már szemtanúi lehettünk egy teljes holdfogyatkozásnak.

Bolygónk árnyékkúpjában két nagy tartományt különítünk el. A külső része az ún. félárnyék, innen nézve a Föld csak a Nap egy részét takarja ki — a Hold itt alig sötétedik el. Az árnyék belső tartománya a teljes árnyék — ha a Holdról figyelnénk a jelenséget, a Föld itt teljesen kitakarná a napkorongot. Érdemes lesz majd megfigyelni, hogy amikor a Hold a földárnyék északi szélét érinti, felszíne a teljesség alatt sem lesz egyenletes színű és fényességű. Északi része alig veszít fényéből, míg a földárnyék centrumához közelebb eső déli fele meglehetősen elsötétedik majd.

Aki érdeklődik a csillagászat iránt és még ideje is engedi; feltétlen figyelje meg a jelenséget, hiszen a következő, mindössze 7%-os részleges holdfogyatkozás 2009. december 31-én lesz látható, teljes fogyatkozásra pedig egészen 2010. december 21-ig várnunk kell majd!

Forrás: Magyar Csillagászati Egyesület
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés