Látványosabb naplementék

| 2008. szeptember 3. 16:57 | Frissítve:
Érdemes kémlelni az idei augusztus végi, szeptember eleji égboltot: élénk színű narancs-bíbor színben pompázik az alsó sávja.
Európa felett augusztus vége óta már nem csak a szakértők, hanem az átlag emberek is észre vehették, hogy a naplementék pirosas, narancssárgás színei sokkal élénkebben látszanak, mint azelőtt.
Sokan néphiedelmeknek tulajdonították a jelenséget, ugyanis az úgy tartja, hogy ha piros az ég alja, szeles idő várható. Ennek ellenére nem tapasztalhattunk hazánk területén jelentősebb széllökéseket sem, vagyis a jelenség oka máshol keresendő.

A látványos színeket egy 314 méter magas, 750 méteres krátertóval rendelkező alaszkai Kasatochi vulkán kitörése okozza. Az augusztus 7-én kezdődött kitörést követően a légkörbe jutott kén-dioxid pár nappal később Észak-Amerika felett, és kevesebb, mint egy hónappal később Európa felett okozott gyönyörű égképeket.

Mivel a térség igen gyéren lakott, a kitörésről közvetlenül nem áll rendelkezésre felvétel, azonban a sztratoszférát figyelő műholdak „látták” a kitörést. Az, hogy a gáz elérte a sztratoszférát teljesen normális, ugyanis a sztratoszféra kezdetének magassága a földrajzi szélességgel változik: a sarkoknál 8km-es magasság megtalálható.
A kitörést követően a gáz 11-12km-es magasságig jutott, ahonnan egyrészt csak lassan tud kiürülni, másrészt ilyen magasságban még a légi közlekedést is veszélyezteti.

De miért lesz a kén-dioxidtól élénkebb színű az égbolt?
A vulkánkitörés által 1,5 millió tonna kén-dioxid jutott a sztratoszférába, ahol kénsavvá alakulva aeroszolként viselkedik, s ez az ami részt vesz a fény szórásában. Mivel a sztratoszféra igen magasan helyezkedik el, a látványos színek akkor a legintenzívebbek, amikor a Nap a horizont közelében helyezkedik el, ugyanis ekkor a Nap sugaraiból a kék és zöld színek kiszóródnak, és a vörösek kerülnek túlsúlyba, mely így a sötét miatt sokkal rikítóbban látszik.
Ahogy felkel a nap, és világosabb lesz, fehéres szálakat lehet megfigyelni (fátyolfelhőzethez hasonló), mely a magasban rétegződött vulkáni anyagra ad bizonyítékot.
Az előbbiért a Rayleight, az utóbbiért a fény Mie-szóródása a felelős.

Aki meg szeretné örökíteni a jelenséget, annak érdemes napkelte előtt 1 órával, és napnyugta után figyelni az égbolt színeit: élénk narancsos-vöröses alsó, és világosabb rózsaszínű felső réteget örökíthetnek meg.
A vulkáni anyag UV-sugárzás, illetve futóáramlások hatására kerülhet ki a sztratoszférából, de ezek lassú folyamatok.

Forrás:NG
Észlelői fényképek: JK.71,peröcsény, nklucsik, B.BARNI

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |