illusztráció illusztráció

Lavinaveszély

Négyes erősségű riasztást adtak ki Bajorországban, a térségben a fahatár felett akár egy síelő hatására is lavina indulhat el.

Az elmúlt napok során történő intenzív havazás következtében Bajorország déli részén fokozott lavinaveszély alakult ki; helyenként több mint 40 cm friss hó hullott. A magasabban fekvő területeken a régebbi hó vastagsága már ezt megelőzően is elérte az 1-3 méteres vastagságot.

A Bajor Lavinariasztó Szolgálat az öt fokozatú skálán négyes erősségű riasztást adott ki. Közleményükben olvasható, hogy kb. az 1400 méteres szint felett felett porhó található, míg alatta vizes a hó. Emiatt a fahatár felett a meredek oldalakon a porhóban akár a legkisebb beavatkozással - akár egy síelő lesiklása során - könnyű lavina indulhat el. A porhóban képződő lavina az alsó részeken a vizes hóban nehéz, jeges lavinává alakulhat át, amelynek már pusztító ereje is lehet.

Sajnos hétfőn délelőtt Ausztriában már történt is egy baleset, amikor a Salzburg tartományban található Rauris síterepén lavina zúdult az egyik pályájára és magával sodort 8 síelőt. A síelők közül kettőt el is temetett a hóomlás, de az időben érkezett segítségnek is köszönhetően mindenki épségben megúszta a kalandot.

Forrás: sielok.hu, [origo]
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés