illusztráció illusztráció

Lavinaveszély

Az Alpokban több helyen intenzív havazás volt, Olaszországban két ember sajnos életét vesztette a zord időjárás következtében.

A Földközi-tenger felett örvénylõ mediterrán ciklonnak köszönhetõen az elmúlt napokban igen nagy mennyiségû hó hullott le az Alpok térségében. Franciaország és Svájc magasabb területein kedden, Észak-Olaszországban és Ausztriában szerdán kezdõdött a havazás; itt azonban a mai napon már inkább esõ, havasesõ formájában hullott a csapadék.

Ahogyan az Európa hótérképünkön is jól látható, a hó vastagsága több helyen is meghaladja az 1 métert. Ez a síelõknek jó hír, azonban fel kell hívnunk a figyelmet arra is, hogy több helyen lavinaveszély alakult ki. A veszélyt ma tovább fokozta a havazást felváltó esõzés.
A közlekedõknek Svájcban és Ausztria egyes tartományaiban hóakadályokkal kell megküzdeniük.

Olaszországban ma igen heves esõzések voltak, országszerte szélviharok alakultak ki; a zord idõjárásban sajnos 2 ember is életét vesztette. Emellett jelentõs károk keletkeztek, az emberek életét áradások is nehezítik, a közúti és a tengeri közlekedésben egyaránt súlyos fennakadások voltak.

Az olasz fõvárosra, Rómára több esõ hullott le a csütörtökre virradó éjszakán, mint máskor átlagosan egész decemberben - közölte a helyi meteorológiai intézet.

Ezzel ellentétben a mai napon Olaszország északi részén, a Trentino-Alto Adige régióban havazás nehezítette az emberek életét. Számos iskolában szünetelt a tanítás, mert járhatatlanná váltak az alpesi utak. Az olasz hatóságok kötelezõvé tették az autósoknak a hólánc használatát az ország számos északi térségében.

Az Alpokban még a következõ napokban is havazásra kell számítanunk, a délebbre fekvõ területeken esõ formájában fog hullani a csapadék. Az érdeklõdõbbek a síszezonra való tekintettel elindított európai elõrejelzésünkön napról napra figyelemmel követhetik az eseményeket.


Forrás: MTI, Idõkép
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés