Lavinaveszély

| 2008. december 11. 22:34 | Frissítve:
Az Alpokban több helyen intenzív havazás volt, Olaszországban két ember sajnos életét vesztette a zord időjárás következtében.
A Földközi-tenger felett örvénylõ mediterrán ciklonnak köszönhetõen az elmúlt napokban igen nagy mennyiségû hó hullott le az Alpok térségében. Franciaország és Svájc magasabb területein kedden, Észak-Olaszországban és Ausztriában szerdán kezdõdött a havazás; itt azonban a mai napon már inkább esõ, havasesõ formájában hullott a csapadék.

Ahogyan az Európa hótérképünkön is jól látható, a hó vastagsága több helyen is meghaladja az 1 métert. Ez a síelõknek jó hír, azonban fel kell hívnunk a figyelmet arra is, hogy több helyen lavinaveszély alakult ki. A veszélyt ma tovább fokozta a havazást felváltó esõzés.
A közlekedõknek Svájcban és Ausztria egyes tartományaiban hóakadályokkal kell megküzdeniük.

Olaszországban ma igen heves esõzések voltak, országszerte szélviharok alakultak ki; a zord idõjárásban sajnos 2 ember is életét vesztette. Emellett jelentõs károk keletkeztek, az emberek életét áradások is nehezítik, a közúti és a tengeri közlekedésben egyaránt súlyos fennakadások voltak.

Az olasz fõvárosra, Rómára több esõ hullott le a csütörtökre virradó éjszakán, mint máskor átlagosan egész decemberben - közölte a helyi meteorológiai intézet.

Ezzel ellentétben a mai napon Olaszország északi részén, a Trentino-Alto Adige régióban havazás nehezítette az emberek életét. Számos iskolában szünetelt a tanítás, mert járhatatlanná váltak az alpesi utak. Az olasz hatóságok kötelezõvé tették az autósoknak a hólánc használatát az ország számos északi térségében.

Az Alpokban még a következõ napokban is havazásra kell számítanunk, a délebbre fekvõ területeken esõ formájában fog hullani a csapadék. Az érdeklõdõbbek a síszezonra való tekintettel elindított európai elõrejelzésünkön napról napra figyelemmel követhetik az eseményeket.


Forrás: MTI, Idõkép

hirdetés


Cimkék: , , ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |