Legnagyobb folyóink is érzik a szárazságot

| 2020. április 16. 15:11 | Frissítve:
A száraz időszak nagyobb folyóink vízszintjén is megmutatkozik, helyenként több méteres csökkenést figyeltek meg március közepe óta.

Az elmúlt egy hónap nem igazán bővelkedett csapadékban. Március első két hetében még kaptunk bővebben az égi áldásból, ezt követően azonban szárazabb időszak vette kezdetét: ritkábban és kisebb területen hullott csak némi csapadék. A száraz időszak az Európai nagytérségi időjárásban beállt jelentős változásoknak köszönhető. Március közepétől kezdve hatalmasra nőt anticiklonok vették át az irányítást Közép-Európa felett, így pedig kevesebb csapadék érkezett nem csak hazánk területére, hanem nagyobb folyóink vízgyűjtő területeire is.

A Duna vízszintje a Hydroinfo mérései szerint Budapestnél március 16-án még 347 cm volt, április 8-ra pedig 135 cm-re apadt, ami több mint 2 méteres vízszintcsökkenést jelent.

Tóth Petra fotói a Római-partról

Karrimor észlelőnk Dunakeszin készült fotóin is szembetűnő a változás. Az első fotó március 10-én készült, amikor 294 cm volt a budapesti vízállás. A második fotó pedig már az április 7-i állapotot mutatja, amikor 137 cm volt a Duna vízszintje.

A vízszintcsökkenés még az űrből is látható volt. A Sentinel-2 Dunakeszi környékéről készített március 21-i és április 12-i műholdfelvétei között szembetűnő a különbség.

A Tisza több mérőállomásán is csökkenést figyeltek meg, melynek mértéke az egyes mérőpontok között jelentősen eltér. Több helyen 2-3 métert, helyenként 5-6 métert csökkent a folyó vízszintje az egy hónappal ezelőtti állapotokhoz képest. 

Forrás: Hydroinfo.hu

A jelenlegi előrejelzések szerint a következő egy hétben sem érkezik jelentős csapadék, április végén azonban esősebb napok jöhetnek. 

Köszönjük a fotókat!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |