illusztráció illusztráció

LHC

A nagy hadronütköztető múlt héti, súlyos meghibásodásának javítása a CERN illetékesei szerint akár 2009 tavaszáig is eltarthat.

Korábbi cikkünkben már olvashattak arról, hogy elindult az LHC, a világ legdrágább és legnagyobb felfedezéseket ígérõ tudományos kísérlete.

A múlt héten azonban olyan mértékû technikai hiba lépett fel a genfi székhelyû Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetõ gyûrûjében, hogy annak javítása akár több hétbe is beletelhet.

Robert Aymar nyilatkozatában elmondta, hogy a 27 km-es, föld alatti alagút héliumos hûtõrendszere - vélhetõen a gyorsító hatalmas mágnesei közötti hibás elektromos kapcsolat miatt - szivárog, ami a kezdeti sikerek után nagy sokkot okozott a rendkívül lelkes kutatócsoportnak, de - mint hozzátette - minden bizonnyal felülemelkednek majd a kényszerszünet okozta csalódottságon.

Az LHC belsejében a kísérletek elvégzéséhez az abszolút nulla fokot közelítõ (azaz -271,3 °C-os) hõmérséklet szükséges. A hiba pontos felkutatásához és megjavításához a CERN illetékesei szerint több hét szükséges, s így a szünet - tekintetbe véve a téli fenntartási munkákat is - végül minden bizonnyal 2009 tavaszáig is eltart majd.


Forrás: MTI
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés