illusztráció illusztráció

Már 39 ezer vadlúd tanyázik a tatai Öreg-tavon

Élőben is követhetjük őket a webkamerán, de most jöjjön róluk egy-két érdekesség, például, hogy hol találkozhatunk még velük?

Az eurázsiai tundrák vidékén fészkelő vadludak ősszel érkeznek hozzánk, és kora tavasszal indulnak vissza északra. Könnyen felismerhetőek a nem szakavatott szemek számára is, hiszen vonulásuk során szinte tökéletes V-alakzatot vesznek fel.

illusztráció
A jellegzetes V-alak a Balaton felett | Fotó: Lőrincz Edit

Az elmúlt időszak statisztikái alapján a  Kárpát-medencébe érkező és itt telelő vadludak száma meghaladhatja a 300 ezret is, vonulási útvonalaikról a műholdas jeladókkal ellátott madarak segítsével tudunk még többet. Ezeknek a madaraknak az egyik legfőbb telelési helye a tatai Öreg-tó, ahol már most 39 ezer (!) példány tanyázik és feltehetőleg a következő napokban még többen fognak érkezni.

illusztráció
Élő webkamerakép itt

A reggeli kihúzások és a délutáni behúzások a Tatai Vadlúd Sokadalom szervezőinek köszönhetően élőben, az alábbi webkamerán is követhetők:

Vadlúd-les - webkamera a tatai Öreg-tavon >>

A közelgő esemény kapcsán Csonka Pétert, a Tatai Vadlúd Sokadalom főszervezőjét kerestük meg néhány kérdéssel, akitől igazán izgalmas válaszokat kaptunk a madarakkal kapcsolatban.

  • Ha jól tudom, az idei első példányok már október elején megjelentek a Ferencmajori-halastavak egyikén. Ez korainak számít vagy teljesen megszokott időpont?

Teljesen normálisnak számít, tapasztalataink szerint általában szeptember 20-25. környékén jelennek meg az első északi ludak, majd őket követik nagyjából október 10-15-től a kisebb, majd nagyobb csapatok, általában ezt követően emelkedik meg jelentősen a számuk. Idén későn jelentek meg az első nagyobb csapatok, csaknem két hetes csúszással, november 9-én repült be közel 8-10000 lúd. Ennek oka szinte biztos, hogy az elmúlt időszakban megfigyelhető szokatlan meleg időjárás volt.

illusztráció
Tömegesen húznak ki és be | Fotó: Rácz Botond
  • Mikor szoktak áttelepedni a vadludak a tatai Öreg-tóra? Milyen víz- és környezeti viszonyok ideálisak számukra?

Röviden összefoglalva viszonylag sekély vízállásra, megjelenő kisebb szigetekre, iszappadokra van szükségük. A 10-20 centis vízmélység ideális számukra, de maximum fél méteres lehet a vízállás, a nagy víztömeg ugyanis könnyen behullámzik, a madarakat ilyen esetben könnyen elkaphatják a parton várakozó ragadozók.

illusztráció
Reggeli kihúzás | Fotó: Solymos Ákos fotó blog

A madarak érkezése előtt egyébként általában közel 2 métert engednek le a tóból, ám ennek több oka is van, nem csak a madarak kedvéért teszik. A víz leengedésének elsősorban természetvédelmi, műemlékvédelmi, árvízvédelmi okai vannak, illetve nem szabad elfelejteni, hogy a tatai Öreg-tó halastóként is üzemel, valamint nyáron a környék vízisport rajongóit is vonzza - tudtuk meg Csonka Pétertől.

  • Nagyságrendileg mennyi madár szokott összegyűlni a tatai Öreg-tó területén? Vannak még hazánkban olyan helyek, ahol szívesen áttelelnek?

Ahogyan már említettem, jelenleg 39 ezer körüli a példányok száma, de jellemzően 40-50 ezren szoktak összegyűlni. Az eddigi rekordot a 2021-es év tarjta; 2 évvel ezelőtt voltak a legtöbben, akkor  65 ezer madarat számoltunk össze.

illusztráció
Hihetetlen látvány, amikor tömegesen kihúznak | Fotó: Solymos Ákos fotó blog

Hazánkban körülbelül 20-25 helyszínt lehetne még kiemelni, ahol szívesen áttelelnek a vadludak, ám azt, hogy éppen melyik helyet választják,  sok minden befolyásolja, például hogy van-e elegendő táplálék a közelben, megfelelő-e a vízszint egy adott halastóban.

2021-ben 65 ezer vadlúd tanyázott a tatai Öreg-tavon

Közben lássuk, hova is repülnek reggelente a vadludak? Természetesen a kukoricatarlókra. A learatott földeket járják, hogy fel tudják csipegetni a kombájnok által elhullajtott szemeket.

A Tatai Vadlúd Sokadalom szervezőinek felvétele

A legtöbb madár természetesen a Hortobágyon szokott áttelelni, de ott nem egy tóra korlátozódik a rengeteg vadlúd megjelenése, hanem a közel 300 ezer madár akár 8-10-12 helyszínen oszlik szét. Ezzel ellentétben a tatai Öreg-tavon egy viszonylag kis területen szokott 40-50 ezer példány letelepedni.

 Hol láthatunk még vadludakat a tatai öreg-tavon kívül?

Emellett a nagyobb tavak közül a Fertő-tó és a Velencei-tó, valamint a tőle délnyugatra fekvő Dinnyési-fertő, a Felső-Kiskunsági szikes tavak, a Csécsi-tórendszer, a Fényes-tó, a Biharugrai-halastavak, a kardoskúti Fehér-tó, a Szeged-környéki halastavak szintén kiemelt vadlúd-megfigyelő helyek az országban.

A tavalyi, rendkívül aszályos évben országszerte összesen 150-160 ezer madarat számoltunk csak össze, a kukoricatarlókon nem volt számukra elegendő táplálék.

Idén a Tatai Vadlúd Sokadalmat szombaton, november 25-én rendezik, sok érdekes programmal várják a kedves érdeklődőket.

Borítókép: Solymos Ákos fotó blog

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés