illusztráció illusztráció

Már érik a vadgesztenye

Indul a szezon, lassan minden gyerek zsebében lapulni fog egy-egy az őszi termésből. De mire is használható?

Igen meleg szeptemberben van részünk, ennek ellenére már felcsillannak néhol az ősz apróbb jelei: a sárguló levelek, a reggeli ködfoltok mellett a gyerekek kedvenc őszi termése, a gesztenye is potyogni kezdett.

De mire is használhatjuk a gesztenyét - azon kívül persze, hogy kézműveskedés gyanánt bábokat, figurákat, díszeket készítünk belőlük?

illusztráció
Gesztenyesor a Mátrában (korábbi felvétel) | Fotó: Rea71

Két dolgot emelnénk ki mindenképpen:

  • Gyógyászati felhasználás: A közönséges vadgesztenyét gyakran használják az aranyér, a vénás és hajszálér-keringési elégtelenség kezelésére. Ezt gyakran együtt alkalmazzák más érerősítő növényekkel, mint például a nagylevelű csodamogyoró, a kanadai aranygyökér és a szilvalevelű bangita. A modern gyógyászatban a vadgesztenye magját használják fel, mely nagy keményítőtartalma miatt takarmányként is használható, bár enyhén mérgező.
  • Háztartási felhasználás - házi mosószer készítése: Magjának magas szaponin tartalma révén mosószerként is alkalmazható. Használata történhet az indiai mosódióhoz hasonlóan vászonzsákban a mosógépbe rakva, vagy a magok kifőzése után kapott mosófolyadék mosógépbe történő adagolásával. Nagy előnye a mosódióval szemben, hogy ingyen beszerezhető, másrészt ökológiai lábnyoma töredéke a mosódióénak. 
 tudtad?

A vadgesztenye fája puha, hajlékony, amit szívesen használnak a műbútorasztalosok, faesztergályosok. Mivel könnyen faragható, gyakran faragványokat (fapapucsot, konyhai eszközöket, játékokat) is szoktak készíteni belőle.

Borítókép: Cskati06 idei felvétele Polgárdiból

Szavazás

Nálatok is gyűjtik a gyerekek?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés