illusztráció illusztráció

Már nem tér vissza a tél februárban

Még tíz nap maradt februárból, és egyre biztosabb, hogy nem jön vissza a tél. De milyen idő várható a hónap hátralévő részében?

Többször írtunk arról, és bizonyára a bőrünkön is éreztük, hogy néhány fagyosabb éjszakát leszámítva idén nem sok köze volt a télhez a tél utolsó hónapjának. Már csak tíz nap van hátra a meteorológiai télből, de vajon számíthatunk-e még télies fordulatra? 

Erre a kérdésre a válasz egyre inkább eldőlni látszik: nem. Tíz napnyi időtávra, ugyanis már elég biztosan ki lehet jelenteni azt, hogy az átlagosnál melegebb vagy hűvösebb időre lehet-e számítani. A legfrissebb előrejelzések pedig azt mutatják, hogy

az átlagosnál akár 5-10 fokkal melegebb hőmérsékleti tendencia február hátralévő részében is folytatódni fog.

Hozzánk tehát nem érkezik nagy hidegbetörés, Nyugat-Európára azonban nagyobb mennyiségű hideg levegő zúdulhat le a hét második felében. Létrejön egy magassági teknő, melyhez mediterrán ciklonok is társulhatnak a Földközi-tenger nyugati medencéjében.

Ránk nézve ez annyit jelent, hogy felerősödik a délies áramlás a Kárpát-medencében, a mediterrán térségéből érkezik majd hozzánk az enyhe, nedves levegő.

illusztráció
Ennyivel lesz melegebb az idő február végén, március elején  | Térkép: Copernicus/EFFIS
illusztráció
Az átlagosnál csapadékosabb idő jöhet február utolsó hetében | Térkép: Copernicus/EFFIS

Összességében tehát gyakran szeles, csapadékos, ugyanakkor enyhe időjárásra lehet számítani a hónap hátralévő részében. A hajnali fagyoknak pedig csak epizódszerep fog jutni.

Borítókép: Tocibácsi

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés