illusztráció illusztráció

Már veszélyesen sok volt a por a levegőben

Sopron környékén tegnap veszélyessé vált a levegőminőség a magas szállópor koncentráció miatt.

Ma még nagy mennyiségben érkezik dél felől a szaharai por térségéünkbe, ami azon kívül, hogy elhomályosítja a napot, valamint sivatagi hangulatú napkeltéket és naplementéket okoz, sáros eső formájában mosódhat ki a légkörből és okozhat kellemetlen perceket az autósoknak. Ma éjjel sokfelé lehet erre számítani. 

Éjjel sokfelé eshet sáros eső

A franciaországi Avignonban tegnapelőtt például elképesztő látványt mutattak az autók, miután sáros eső hullott az égből:

illusztráció
Fotó: Gael Lebegue

A szeles idő és az átkeverő légmozgások hatására a porból bizony a talajközeli légrétegekbe is bőven jutott, a szálló por koncentrációja országszerte az egészségügyi határérték fölött alakul:

illusztráció
Magyarország szálló por térképe hétfő reggel 8 órakor

Sopron környékén tegnap már veszélyessé, több északi-északnyugati városban pedig egészségtelenné, illetve kifogásolttá vált a levegőminőség. 

A szálló por izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki. A tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el, aminek következtében növekszik a vér alvadékonysága, vérrögösödés léphet fel. 

Jó hír viszont, hogy holnapra az átvonuló hidegfront mögött kitisztul a légkör, a hét hátralévő részében a mostanihoz mennyiségű por már nem jön Afrika felől.

Borítókép: Davidphotography (Nyírbátor)

Szavazás

Nálad vált ki allergiás reakciókat a szálló por?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés