Medikán csaphat le Görögországra

| 2018. szeptember 26. 10:42 | Frissítve:
Medikán, azaz trópusi tulajdonságokkal rendelkező mediterrán ciklon hozhat akár 200-300 mm csapadékot és orkán erejű szelet a görög térségbe.

Ritkán kialakuló jelenség, úgynevezett medikán alakul ki csütörtökön Líbia északi partjainál a Földközi-tenger fölött, mely fokozatosan megerősödve a hétvégére özönvízszerű esőzést és orkánerejű szelet hozhat Görögország déli részére.

A medikán várható útvonala az ARPEGE modell alapján (forrás: wxcharts.eu)

Mi is az a medikán?

A medikán egy olyan mediterrán ciklon, mely trópusi jegyekkel rendelkezik. Kialakulása azért nem történik meg sűrűn, mert a Földközi-tengeren képződő mediterrán ciklonok általában hamar szárazföld fölé érnek, így nem tud kialakulni szervezett struktúra. Ebben az esetben viszont olyan a pályamozgása a ciklonnak, melynek köszönhetően sokáig a viszonylag még meleg tengervíz felett halad. Így ki tud alakulni az igazi örvénylő mozgás a magas szélességen való képződése miatt, illetve szem, és szemfal is létrejön az örvénylése során. Tulajdonságai között említhetjük azt is, hogy károkozó széllel jár, azaz a széllökések elérhetik a 120 km/órát, illetve nagy mennyiségű csapadék is társul hozzá, mely árvizeket okozhat. Ezen tulajdonságok összessége már megfelel egy az óceán felett keletkezett 1-es erősségű hurrikánnak, de fontos hangsúlyozni, hogy ebben az esetben nem hurrikánról van szó.

A Földközi-tenger középső medencéjének hőmérséklete (forrás: windy.com)

27-28 fokos tengervíz fölött alakul ki

A Földközi-tenger keleti medencéjét a napokban északkelet felől hidegebb légtömegek érik el, melyek találkozva a 27-28 fokos hőmérsékletű tengerfelszín fölötti meleg, páradús levegővel tökéletes feltételt teremtenek ciklonképződéshez. Nagyjából csütörtökön Líbia északi partjainál alakul ki a szóban forgó, Zorbas névre keresztelt légörvény, mely aztán észak-északnyugat, majd északkelet felé haladva, közben a meleg tengerfelszín fölött fokozatosan megerősödve péntek-szombat tájékán érheti el a görög szigetvilágot és hozhat magával ítéletidőt.

Várható összcsapadék vasárnap reggelig az ARPEGE modell alapján (forrás: wxcharts.eu)

A medikán szeme közelében egyes modellfutások szerint akár 180-200 km/órás lökésekkel süvíthet a szél, valamint 200-300 mm csapadék is hullhat viszonylag rövid idő alatt, mely súlyos áradásokhoz vezethet. 

Borítókép: Wxcharts


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |