Mediterrán ciklon havazással

| 2010. március 8. 11:03 | Frissítve:
Szerdán és csütörtökön időjárásunkat egy mediterrán ciklon fogja meghatározni, többfelé kell havazásra számítani.

havazásSzerdán megközelíti és eléri hazánkat egy a mediterrán térségben kimélyülő ciklon. Ennek áramlási rendszerében a Földközi-tenger felől igen nagy nedvességtartalmú levegő éri majd el hazánkat és szerdától délnyugat felől sokfelé készülhetünk havazásra. A modellszámítások szerint többfelé fordulhat elő akár intenzív havazás is. Nyugaton, délnyugaton szerdán éjfélig 10-15 cm-t meghaladó friss hóréteg kialakulása sem kizárt, délen a megerősödő szél hófúvást is okozhat ezzel nehezítve a közlekedést.

 

Az éjszakai órákban a csapadékmező tovább halad északi, északkeleti irányba ezért ekkor már országszerte számíthatunk csapadékra. Nem mindenütt lesz viszont havazás, a mediterrán ciklon ún. előoldalán az éjszaka főként keleten, majd csütörtökön napözben délkeleten átmenetileg havas eső is hullhat . A legtöbb és egyben megmaradó hó várhatóan a Nyugat-Dunántúlon, ott igazi téli időre van kilátás, többfelé 10-15 cm-t meghaladó hóréteggel.

 

télPéntekre várhatóan eltávolodik tőlünk a mediterrán ciklon így ekkor már csak szórványosan kell számítani havazásra, ugyanakkor a ciklon hátoldalán ismét hidegebb levegő érkezik hozzánk, így a hétvégén a télt idéző hőmérsékletek tovább folytatódnak, éjszakánként gyenge fagyra, napközben pedig 10 °C alatti csúcshőmérsékletekre készülhetünk hózáporokkal. A sípályáinkon valószínűleg kitűnő feltételek lesznek a síelésre.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |