Mediterrán ciklonok csaptak le Görögországra

| 2020. április 6. 16:11 | Frissítve:
Havazás, szélvihar, özönvíz, szaharai por Görögországban, két mediterrán ciklon által.

Eseménytelen időjárással indult az április idehaza nem úgy mint Görögországban, melyet két mediterrán ciklon is elért az elmúlt 6 napban.

Az első ciklon rögtön április 1-én érkezett nyugat felől, és jelentős csapadékot hozott magával. Az ország északi területein, 400-600 méteres tengerszinti magasság felett több helyen kiadós havazás kezdődött. Macedónia hegyvidéki területein, 2200 méteres magasságban helyenként egy métert meghaladó hómennyiség gyűlt össze az elmúlt 8-10 napban.

 

 

A második és erősebb mediterrán ciklon (annak melegfronti szakasza) április 3-án este érkezett meg. Április 4-én Görögország középső régióiban heves esőzések kezdődtek, emellett több helyen alakultak ki záporok zivatarok, a hegyekben pedig ismét havazott. A 24 órás csapadékmennyiség néhol a 60 millimétert is meghaladta.

A ciklon középpontja ezen a napon Kréta szigetétől nyugatra, Afrika partjaihoz közel helyezkedett el, így hidegfrontja mélyen benyúlt Líbia sivatagos területeire. A hidegfront hatására feltámadó szél nagy mennyiségű sivatagi port kavart fel a légkör magasabb rétegeibe, ami ciklon előoldán megerősödő délnyugati áramlásnak köszönhetően Görögország legdélebbi területeire, köztük Krétára is eljutott.

 

A NASA műholdfelvétele a mediterrám ciklonról április 4-én

A sivatagi por sárgára színezte az eget a sziget fölött, a porral együtt viszont meleg levegő is érkezett. A Kréta északi partvidékén fekvő Plataniasban 27,9 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Heraklion kikötőjében elhelyezett webkamera felvétele. Forrás: Cretaweather.gr

Április 5-én a ciklon középpontja egyre inkább az Égei-tenger fölé helyeződött át jelentősen megnövelve a térségben meglévő légnyomás-különbségeket. Ennek hatására viharos, helyenként orkán erejű széllökéseket regisztráltak az Égei-tenger partvidékén és annak szigetein. A legerősebb széllökést Szamothraké szigetén mérték, ahol 118 km/h-t regisztrált a műszer. Még egy kamiont is felborított a szélvihar.

 

Kép forrása: Forecastweather.gr

A heves esőzések tovább folytatódtak, Skiathos szigetén vasárnap a napi csapadékösszeg a 163 millimétert is elérte. A nagy mennyiségű csapadék komoly áradások, villámárvizeket okozott, több helyen kiléptek a folyók a medrükből, néhol fölcsuszamlás is előfordult.

 

Képek forrása: Forecastweather.gr

 

A mediterrán ciklon még ma is csapadékos, szeles időt okoz a térségben. A csapadék mennyisége kedden már csökkenhet a ciklon hátoldalán feltámadó északkeleti szelet azonban még továbbra is viharos, akár a 100 km/h-t is meghaladó széllökések kísérhetik.

 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |