illusztráció illusztráció

Medúzariadó

Kellemetlen csalánozók csapatait fedezték fel a tengerben a kutatók, melyek már a strandolókat is veszélyeztetik. A meleg tengervíz, és a túlhalászás kedvez a szaporodásuknak.

Kellemetlen élményekkel is gazdagodhatnak a Mallorca, Menorca és Ibiza partjainál
fürdőző nyaralók; a tengerkutatók ugyanis csalánozók csapatait fedezték fel a tengerben.

Az elmúlt időszakban ugyanis a 22°C -ot is meghaladta a tengervíz hőmérséklete, ami igen kedvező a medúzák szaporodásához. Sajnos megfelelő irányú szél esetén a medúzák igen nagy csoportja sodródik a part menti strandokhoz.

A Greenpeace egy hajója egyébként nagyobb medúzatelepeket is felfedezett Menorca északi partjaitól 20 km-re, valamint a Mallorca és Ibiza közötti területeken is. A legkézenfekvőbb megoldást abban látják, ha a csalánozókat még a parttól mintegy 100 méterre kihalásszák.

Az elmúlt években a tengerkutatók megállapították, hogy a medúzák nagy területen terjedtek el a Földközi-tengerben. Ez elsősorban két okra vezethető vissza: a túlzott méretű lehalászás miatt a csalánozóknak ma már alig vannak természetes ellenségeik, mint például a tintahalak, kardhalak vagy teknősbékák. A másik problémát pedig a már fentebb is említett, a klímaváltozásra visszavezethető szokatlanul meleg tenger jelenti, mely előnyös a medúzák szaporodásukhoz.

A medúzák tömeges elszaporodása azért is gondot jelent, mert eleszik a halak elől a planktont, ezáltal gazdasági kár keletkezik, valamint a terület faji diverzitása is csökken. A halászok is ősi ellenségként tekintenek rájuk, hiszen e csalánozók teljesen tönkre tudják tenni hálóikat.

A Földközi-tengernél azonban sokkal rosszabb a helyzet a Csendes-óceán nyugati medencéjében. Japán közelében a tengeráramlatok ugyanis óriásmedúzák tömegeit sodorják a partokhoz. Itt az erdőirtás, iparosodás, szennyvíztisztítás hiánya további segítséget jelent a medúzák szaporodásához, hatalmas méretük eléréséhez.

Forrás: National Geographic
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés