illusztráció illusztráció

Még egy hűvös hétvége, majd berobban a tavasz

Napos, de kicsit hidegebb hétvége jön. Az éjszakák is fagyosabbak lesznek.

Egy nagy méretű, blokkoló anticiklon veszi át az irányítást Európa időjárása felett. Hétvégén a Kárpát-medence ennek az anticiklonnak a déli, délkeleti peremén fog elhelyezkedni és kelet, északkelet felől átmenetileg hidegebb levegő áramlik majd térségünkbe. Hétfőtől viszont már enyhébb léghullámok érkeznek és a hőmérsékletek is kifejezetten tavasziasak lesznek. A csapadékkal viszont továbbra is adós marad az időjárás. 

illusztráció

Az Európa fölé beülő blokkoló anticiklon (M), melynek keleties, északkeleties áramlási rendszerében kezdetben hidegebb, jövő héten pedig melegebb légtömegek érkeznek

Szombat hajnalban a Dunától keletre sokfelé készülhetünk fagyra: -1, -6 fokig csökken a hőmérséklet, de az északi fagyzugokban -10 fok közeli minimumok is lehetnek. A felhősebb dunántúli tájakon lesz több helyen fagymentes az éjszaka. Napközben sok lesz a napsütés, nyugaton lehetnek felhősebb területek. Itt elvétve egy-egy zápor is előfordulhat. A keleti, északkeleti szél megélénkülhet. A maximumok 7-13 fok között alakulnak.

Vasárnap alig lesz felhő felettünk, emiatt hajnalban is sokfelé várható fagy: 0, -7 fok között alakulnak minimumok, a fagyzugokban -10 fok köré hűlhet le a levegő. A keleties szelet több helyen élénk, néhol erős lökések kísérhetik. Délután 7-11 fokot mérhetünk.

Hétfőtől fokozatos melegedés kezdődik és a hét közepére már 20 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Csapadékra sajnos továbbra sincs kilátás. 

Borítókép: Galvera (Körmend)

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés