illusztráció illusztráció

Még nagyobb napkitörés

A hét elejinél is erősebb, a napkitörés-skála szerinti X1.8-es erősségű kilökődést észlelt a NASA.

illusztrációA napfoltok 2013-as maximumához közeledve tovább erősödtek a napkitörések, ezalkalommal a hét elejinél is intenzívebb kilökődést figyeltek meg. Magyar idő szerint péntek este 19 óra 37 perckor rögzítették a mostani napfoltciklus eddigi legerősebb kitörését. A kitörés erősségét először az öttagú (A,B,C,M,X) napkitörés-skála szerint a legerősebb osztályba tartozó X1.8-asnak mérték.

Balra: a NASA felvétele a pénteki kitörésről

A NASA beszámolója szerint a kitörést követően azonnal rádiózavarokat észleltek az alacsonyabb szélességi körökön, azaz az Egyenlítő környékén, ahol kisebb a beesési szög. Az eseményhez kapcsolódóan koronakitörést is megfigyeltek. A Goddard Space Weather Center (Goddard Űridőjárás Központ) modellszámításai szerint másodpercenként 2400 kilométeres sebességgel távolodik a naptól az anyagfelhő. Bár a kitörés nem a Föld felé irányult, de a szakemberek szerint így is érinthet bennünket a jelenség.

Jobbra: a kitörés okozta röntgensugarak a Földön

A csillagászoknak köszönhetően régóta ismert, hogy a naptevékenység 11 éves ciklikusságot mutat, melynek következő maximuma 2013-ra várható. A káros sugarak ellen a Föld mágneses pajzsa megvéd minket, így egészségünk helyett elsősorban a társadalmi és gazdasági működés alapját adó infrastruktúrák meghibásodásától tartanak a szakemberek. Egy-egy nagyobb napkitörés képes átmenetileg megállítani a GPS rendszert, megszakítani távközlési kapcsolatokat (telefon, internet), de akár működésképtelenné is tehet műholdakat. A napkitörések lehetséges határairól hamarosan részletes tanulmánnyal jelentkezünk.

www.idokep.hu/nap

Alább: a NOAA grafikonja a Nap röntgensugarairól. Jól megfigyelhető a kitörés erőssége.

illusztráció

Forrás: NASA, NOAA

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés