Még nagyobb napkitörés

| 2012. január 28. 14:13 | Frissítve:
A hét elejinél is erősebb, a napkitörés-skála szerinti X1.8-es erősségű kilökődést észlelt a NASA.

A napfoltok 2013-as maximumához közeledve tovább erősödtek a napkitörések, ezalkalommal a hét elejinél is intenzívebb kilökődést figyeltek meg. Magyar idő szerint péntek este 19 óra 37 perckor rögzítették a mostani napfoltciklus eddigi legerősebb kitörését. A kitörés erősségét először az öttagú (A,B,C,M,X) napkitörés-skála szerint a legerősebb osztályba tartozó X1.8-asnak mérték.

Balra: a NASA felvétele a pénteki kitörésről

A NASA beszámolója szerint a kitörést követően azonnal rádiózavarokat észleltek az alacsonyabb szélességi körökön, azaz az Egyenlítő környékén, ahol kisebb a beesési szög. Az eseményhez kapcsolódóan koronakitörést is megfigyeltek. A Goddard Space Weather Center (Goddard Űridőjárás Központ) modellszámításai szerint másodpercenként 2400 kilométeres sebességgel távolodik a naptól az anyagfelhő. Bár a kitörés nem a Föld felé irányult, de a szakemberek szerint így is érinthet bennünket a jelenség.

Jobbra: a kitörés okozta röntgensugarak a Földön

A csillagászoknak köszönhetően régóta ismert, hogy a naptevékenység 11 éves ciklikusságot mutat, melynek következő maximuma 2013-ra várható. A káros sugarak ellen a Föld mágneses pajzsa megvéd minket, így egészségünk helyett elsősorban a társadalmi és gazdasági működés alapját adó infrastruktúrák meghibásodásától tartanak a szakemberek. Egy-egy nagyobb napkitörés képes átmenetileg megállítani a GPS rendszert, megszakítani távközlési kapcsolatokat (telefon, internet), de akár működésképtelenné is tehet műholdakat. A napkitörések lehetséges határairól hamarosan részletes tanulmánnyal jelentkezünk.

www.idokep.hu/nap

Alább: a NOAA grafikonja a Nap röntgensugarairól. Jól megfigyelhető a kitörés erőssége.

Forrás: NASA, NOAA


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Tíz éve nem volt ekkora napkitörés X9.3-as erősségű napkitörést figyeltek meg magyar idő szerint szerda délután. A következő napokban nem kizárt sarki fény.
  • Sarki fény Magyarországon 4-es erősségű geomágneses vihar okozott sarki fényt, olvasóink és csapatunk is lefotózta.
  • Elérte a Földet a napkitörés Vasárnap a délelőtti órákban érte el a bolygónkat egy, még szerdán útnak indult napszél. Sarki fényt végül északabbra lehetett csak látni.
  • Űrvihar tart a Föld felé Két hullámban érkezik és pénteken éri el bolygónkat az elmúlt napokban történt napkitörések szele.

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |