Még precízebb szélmérőt tesztelünk

| 2019. április 24. 12:44 | Frissítve:
A 756 méter magas Pilis-tetőn teszteljük új, ultrahangos szélmérőnket.

Múlt héten, a Pilismeteor Rádiós Klub jóvoltából került fel a Pilis legmagasabb csúcsára kísérleti ultrahangos szélmérőnk. Az új szenzor a hagyományos kanalas megoldás helyett fejlettebb technológiával dolgozik, az emberi fül számára már nem hallható ultrahangos frekvenciatartományban "fütyül" a levegőbe, mely a légáramlás miatti torzulásból (ún. Doppler-effektus) számolja vissza a szélsebességet.

Az ultrahangos szélmérő valós idejű mérése

A mérések kiértékeléséhez azonos helyszínen továbbra is üzemel a korábbi, mérőkanalas szenzorunk is. Az új technológia az első tapasztalataink alapján jóval pontosabban követi a rövid ideig tartó széllökéseket - itt ugyanis nem torzítja (fékezi) a szélmérő méréseit egy hirtelen érkező lökésnél a kanalak tehetetlensége. A keddi napon egy, a hagyományos szélmérő által 78 km/órásnak mért széllökés az ultrahangos mérés szerint valójában a másodperc töredékére a 97 km/h-s erősséget is elérte.

A megoldás további előnye, hogy a kanalak télen sem fagynak le, ill. 0 fok alatt sem igényelnek fűtést, mely a napelemes állomásokon nehezen kivitelezhető az amúgy is energiaszegény időszakban.

Az ultrahangos szélmérőnk elmúlt 24 órás méréssora

Amennyiben a tesztek sikeresen zárulnak majd, úgy több kiemelt hazai ponton, így a Balatonon és magasabb hegyeinkben is tervezzük a kanalas szélmérők ultrahangosra cserélését, valamint terveink szerint az eszköz megvásárolható is lesz majd webáruházunkban (külföldről már rendelhető Amazonon és eBay-en).

A helyszín biztosításáért külön köszönetet mondunk a Pilismeteor Rádiós Klubnak!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Már előrendelhető a másodperces szélmérő 1 év sikeres tesztelés után mától rendelhető az Időkép saját fejlesztésű, másodperces mérésre és vizualizációra képes szenzora.
  • Szélvihar élőben - ismét A ma éjjel érkező, illetve holnap hajnalban áthaladó front széllökéseit megint élőben követhetjük nyomon. Másodpercenként frissítve!
  • A szél élőben Az Időkép a tűzijáték ideje alatt először teszteli saját fejlesztésű, másodperces felbontású szélmérőjét. Élőben!
  • Előrejelzési verseny A feladat az augusztus 20-i tűzijáték idején Budapesten várható időjárás megtippelése.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak