illusztráció illusztráció

Még több életet menthet meg az új műhold

Az eddigi legfejlettebb időjárás-megfigyelő műholdat lőtte fel néhány napja az USA a világűrbe.

November 19-én, szombaton bocsátotta fel az Amerikai Egyesült Államok a világűrbe az új

GOES-R műholdat.

Az eddigi legfejlettebb időjárás-megfigyelő műhold úgy követi figyelemmel az Egyesült Államok időjárását, ahogy azt korábban egyetlen műszer sem volt képes: figyeli a tornádókat, hurrikánokat, áradásokat, vulkáni hamufelhőket és erdőtüzeket, de még a napkitöréseket és zivatarokat is - olvashatjuk a Híradó oldalán.

Összehasonlításképpen: ennyivel részletesebb képet szolgáltat majd az új műhold

Az új műhold segítségével sokkal több információt kaphatnak sokkal gyakrabban, sokkal részletesebben és jóval nagyobb felbontásban. A tornádók esetében pedig az információk révén “10, 15, 20 perccel több időt tudunk adni az embereknek, így valóban életmentésről beszélünk” - mondta Al Roker meteorológus.

2036-ig négy új műholdat lőnek fel

Az egymilliárd dollárt érő GOES-R az első abból a négy forradalmian új műholdból, amelyet az elkövetkező húsz évben terveznek munkába állítani. 37 ezer kilométer magasan Egyenlítő-körüli pályára áll, ahol három régebbi, negyvenéves technológiával felszerelt műholdhoz csatlakozik és a GOES-16 nevet kapja.

Néhány hónapos tesztidőszak után az új műhold átveszi az egyik régi munkáját. A második új típusú műholdat a tervek szerint 2018-ban lövik fel. A teljes sorozat munkába állása 2036-ig tart.

A GOES-R negyedóránként készít teljes képet a nyugati félgömbről, a kontinentális Egyesült Államokról ötpercenként. A különlegesen viharos régiókról szóló információkat 30 másodpercenként frissítik. A villámlásokat feltérképező műszere másodpercenként 500 pillanatfelvételt képes készíteni - mondta el Greg Mandt, a NOAA programigazgatója.

Borítókép: a műhold felbocsátása (forrás: NASA)

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés