Még várat magára a tél

| 2019. november 12. 18:25 | Frissítve:
A továbbiakban is marad az enyhe idő, télies fordulat két héten belül nem látszik.

Egyelőre rossz híreink vannak azok számára, akik már a telet és a havazást várják, az átlagosnál enyhébb időjárás ugyanis a következő időszakban is folytatódik. A legfrissebb számítások szerint télies fordulat két héten belül nem várható.

Ajánló: Mikor jön a tél?

Ennek oka ugyanis, hogy az Atlanti-óceán fölött a következő napokban is gyakran képződnek majd ciklonok. Ezek hátoldalán a kontinens nyugati részét többször is hidegebb léghullámok áraszthatják el, viszont Kelet-Európa fölött nagy kiterjedésű anticiklon helyezkedik el, mely mintegy blokkolja a ciklonok keletebbre történő tovább haladását. Így Közép- és Kelet-Európában tartósan fennálló délies áramlásra kell számítani, mellyel az évszakhoz képest igen enyhe légtömegek érkeznek. Helyenként az átlagosnál továbbra is 10-12 fokkal lesz melegebb az idő. 

A 850 hPa-os főizobárszintre (kb. 1500 méteres magasság) vonatkozó hőmérsékleti anomália és a tengerszinti légnyomás alakulása november 12 és 22. között az ECMWF modell valószínűségi előrejelzéseinek átlaga alapján (forrás: WXCharts.com)

Ezen időjárási helyzetben jelentős átalakulás egyelőre nem mutatkozik, így nálunk még várat magára a tél,

hétvégén a 20 fokot is elérhetjük.

Fáklyadiagram a 850 hPa-os szint hőmérsékletére és a várható csapadékra vonatkozóan az amerikai GFS modellen (forrás: Wetterzentrale)

Nem így a kontinens északi részén, elsősorban Lappföldön, ahová már beköszöntött a kemény tél. A vastag hóval borított tájakon hétfőre virradóan néhol -30 fok alá csökkent a hőmérséklet.

Forrás: Meteociel.fr

Borítókép: WXCharts.com


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |