Még várat magára a tél

| 2019. november 12. 18:25 | Frissítve:
A továbbiakban is marad az enyhe idő, télies fordulat két héten belül nem látszik.

Egyelőre rossz híreink vannak azok számára, akik már a telet és a havazást várják, az átlagosnál enyhébb időjárás ugyanis a következő időszakban is folytatódik. A legfrissebb számítások szerint télies fordulat két héten belül nem várható.

Ajánló: Mikor jön a tél?

Ennek oka ugyanis, hogy az Atlanti-óceán fölött a következő napokban is gyakran képződnek majd ciklonok. Ezek hátoldalán a kontinens nyugati részét többször is hidegebb léghullámok áraszthatják el, viszont Kelet-Európa fölött nagy kiterjedésű anticiklon helyezkedik el, mely mintegy blokkolja a ciklonok keletebbre történő tovább haladását. Így Közép- és Kelet-Európában tartósan fennálló délies áramlásra kell számítani, mellyel az évszakhoz képest igen enyhe légtömegek érkeznek. Helyenként az átlagosnál továbbra is 10-12 fokkal lesz melegebb az idő. 

A 850 hPa-os főizobárszintre (kb. 1500 méteres magasság) vonatkozó hőmérsékleti anomália és a tengerszinti légnyomás alakulása november 12 és 22. között az ECMWF modell valószínűségi előrejelzéseinek átlaga alapján (forrás: WXCharts.com)

Ezen időjárási helyzetben jelentős átalakulás egyelőre nem mutatkozik, így nálunk még várat magára a tél,

hétvégén a 20 fokot is elérhetjük.

Fáklyadiagram a 850 hPa-os szint hőmérsékletére és a várható csapadékra vonatkozóan az amerikai GFS modellen (forrás: Wetterzentrale)

Nem így a kontinens északi részén, elsősorban Lappföldön, ahová már beköszöntött a kemény tél. A vastag hóval borított tájakon hétfőre virradóan néhol -30 fok alá csökkent a hőmérséklet.

Forrás: Meteociel.fr

Borítókép: WXCharts.com


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Hó, havas eső, de főleg eső jön Csütörtökön jön az újabb csapadékmező hóval, esővel, néhol ónos esővel.
  • Ma ment le legkorábban a nap Bár a téli napforduló csak december 22-én lesz, a legkorábbi naplemente már a mai napon megtörténik.
  • Ártalomcsökkentés és tudomány (X) Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentései szerint ma több mint egymilliárd ember dohányzik a világon, és ez a szám – a népességnövekedési előrejelzésekre figyelemmel – 2025-ben is hasonlóan alakul majd. Tehetünk-e valamit azért, hogy a dohányzással kapcsolatos ártalmakat csökkentsük?
  • Az ártalomcsökkentés mindannyiunk érdeke (X) Köztudott, hogy a cigarettázás káros az egészségre. Az már nem ennyire nyilvánvaló, hogy a cigaretta égése során keletkező füstben lévő anyagok a dohányzással kapcsolatos betegségek elsődleges okozói, amelyek nem csak a dohányzók egészségére, hanem a környezetükben lévő nemdohányzókéra is károsak. Az ártalomcsökkentés tehát a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |