Megadóztatnák az űrszemét után a cégeket

| 2020. június 16. 14:05 | Frissítve:
Sarkallva a lomok megsemmisítését, adót vetnének ki a Föld körüli pályán keringő űrszemétre az amerikaiak.

Gyakran visszatérő témának számít az érintett ágazatokban az űrszemét felhalmozódásának problémája, amely egyre nagyobb kihívás elé állítja az emberiséget. A megoldás kapcsán pár hete amerikai professzorok egy új javaslattal álltak elő: megadóztatnák a szemetet űrbe juttató cégeket.

Az európai bizottság űrszemét-begyűjtő projektje, illetve a SpaceX újrahasznosítható rakétái nem javítottak kellőképpen a helyzeten, így a szakemberek egy úgynevezett pályahasználati díj, azaz űrszemét adó bevezetését javasolják, amely remélhetőleg arra késztetné az érintett vállalatokat, hogy a szóban forgó használaton kívüli eszközöket mihamarabb eltávolítsák, esetleg megsemmisítsék. 

A projekt kitalálói az ideális éves díjat 235 ezer dollárra (~72 millió forint) becsülik. Ezzel nemcsak, hogy az űripar értékét 2040-ig négyszeresére növelnék, hanem arra ösztönözné a cégeket, hogy a jövőben a szemétnek bizonyuló objektumok eltávolítására is kidolgozzanak terveket. 

A javaslat megvalósításához arra lenne szükség, hogy minden érintett ország részt vegyen a kezdeményezésben (ez nagyjából 30 államot jelent), a díj fokozatos bevezetésével pedig hosszú távon nemcsak azt érnénk el, hogy megtisztítanánk közvetlen környezetünket (vagy megakadályoznánk a további felhalmozódást), hanem mérsékelnénk az ütközések kockázatát is - írja az Sg.hu.

A NASA (fent) és a European Space Agency (ESA) (lent) Föld körüli műholdakról és törmelékmezőről készült illusztrációi valós adatok alapján


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |