illusztráció illusztráció

Megállítja-e a tavaszi melegedés a koronavírust?

Megkezdték a kutatást, hogyan reagál a vírus a változó időjárásra. Jelenleg csak reménykedhetünk a kedvező eredményekben.

A tavasz közeledtével a szokásos forgatókönyv szerint véget ér az influenzajárvány, ugyanis a téli évszakot leváltó melegebb, párásabb levegőben kevesebb ideig képesek "lebegni" a vírusok, a melegedés és nedvesség meggátolja terjedésüket.

Az influenzás megbetegedések mellett vajon igaz ez a koronavírusra is? Javulásra számíthatunk tavasszal?

A National Geographic pénteken kiadott beszámolójában tért ki a részletekre. Írásukból kiderül, hogy a koronavírusnak több tucat alfaja létezik, melyek közül csak hét betegítheti meg az embert. A hétből négy mindössze enyhe megfázást okoz, a maradék, köztük a SARS-CoV-2/COVID-19, viszont komolyabb megbetegedést is okozhat.
Bár néhány típusról el lehet mondani, hogy "szezonális jelleggel", főként télen fertőznek, ezek az enyhébb tüneteket okozó alfajokra vonatkoznak. A jelenleg terjedő COVID-19 vírusról ezidáig nincs elég információnk, hogy kijelenthessük a terjedés hőmérséklet-függését.
A hónap elején Donald Trump elnök azt sugallta, hogy a melegebb időben sikeresebben fékezhető majd meg a koronavírus terjedése, a szakértők azonban ezt az állítást is cáfolják. A vírust jelenleg vizsgáló szervezetek szerint kutatásaik túl kezdetlegesek ahhoz, hogy megállapítsák, hogyan reagál a vírus a változó időjárásra.

Mások szerint mégis van remény.

Dr. Gregory Gray, a Duke Egyetem Fertőző Egészségügyi Intézetének Fertőző Betegségek Osztályáról azt mondta, hogy a nyári hónapok a fertőzés kis mértékű csökkenéséhez (-10-20%) vezethetnek, de valószínűleg teljes mértékben nem akadályozzák meg a koronavírus terjedését (CBS News).

A 2002 végén elterjedő SARS vírus (mely 90%-ban megegyezik a jelenleg terjedő vírussal) novembertől júliusig fertőzte az embereket, ami szezonális jellegre utal. Javíthat a helyzeten az is, hogy a nyár közeledtével jellemzően kevésbé tömörülünk zárt helyeken, a napsütésből származó UV-sugárzás pedig szintén hatékony a baktériumok és vírusok elpusztításában.

Fontos azonban megemlíteni, hogy amennyiben a koronavírus is szezonalitást mutat, a déli félteke kerül porondra, és míg nálunk csökken, a déli félgömb telén azokon a területeken súlyosbodhat a helyzet.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés