illusztráció illusztráció

Megdupláztuk!

Egyelőre (még) nem a radarjaink számát, csak a hatósugarat - immár 360 kilométer átmérőjű körben látjuk az intenzív csapadékgócokat.

Az áttörtést ma hajnalban sikerült elérni, méghozzá anélkül, hogy a radar által kibocsájtott impulzusok erősségét növeltük volna - csupán a saját fejlesztésű vezérlő érzékelő modul visszaverődő radarjeleket feldolgozó eljárásán módosítottunk.

Az első tesztkép az új hatósugárral (2010. július 1. 14:25 - nagyítható)

(Emlékeztetőül: a radarvezérlő időjárási célú firmware-jének fejlesztését a japán gyártóval és cseh partnerünkkel, a Meteopress konzorciummal együttműködésben az Időkép saját maga végzi).

Most már Magyarország döntő részét, valamint a Felvidék jelentős hányadát "látjuk" kb. 150 méteres pontossággal, 5 percenként (zajcsökkentő integrálással), de ha a helyzet úgy kívánja, akkor szemcsésebb képet percenként is lekérdezhetünk mind a 30 km-es, mind a teljes hatósugárban.

A tények - Ha a domborzat zavaró hatásától eltekintünk, akkor kb. 180 km-es hatósugárban több, mint 100 ezer négyzetkilométert tudunk így lefedni. Mosonmagyaróvártól Miskolcig, az Alacsony-Tátra lábától Szegedig, Keszthelytől Szolnokig semmlyen heves zivatar, intenzív, magas kiválású csapadékzóna nem maradhat rejtve előttünk. Elméletileg még Pécs is látható volna, de a Mecsek miatt elképzelhető, hogy a Dél-Baranyai térségben tényleg csak a rendkívül magasan kiváló zivatarok - pl. a jégesőt is tartalmazó cellák - lesznek érzékelhetőek.

Amikor lehetőségünk van, a radarképet nyilvánosságra is hozzuk oldalunkon élőben - hamarosan újabb érdekes hírekkel jelentkezünk.

Várjuk nézőink, látogatóink véleményét, köszönjük!

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés