Megfordult villámlás

| 2009. augusztus 26. 15:19 | Frissítve:
Az USA-ban föld-felhő villám helyett, most felhő-űr villámokat sikerült lencsevégre kapniuk a kutatóknak egy trópusi zivatarfelhőből.

Az esetek többségében a villámlások vagy felhőből felhőbe, vagy a felhőtől a föld felé irányulnak. A felhő-föld villámok estében tulajdonképpen elindul egy elővillám a földtől a felhő felé, ami összekapcsolódik a felhőből induló elővillámmal, és az így létrejövő csatornán történik maga a villámlás.
Ez esetben azonban egészen másról van szó. Vannak ugyanis olyan villámlások, vagy nevezzük inkább kisüléseknek, melyek habár a zivatarfelhőkből, méghozzá azok felső részéből indulnak, az ionoszféra felé irányulnak, itt okozva nagy energiájú töltésáramot, és csökkentve a 2 réteg közötti elektromos térerősség különbségét.

Az ionoszféra vagy más néven termoszféra a légkör azon része, mely a 65km és 500km-es magasság között a mezo- és az exoszféra között helyezkedik el. A réteget oxigén és nitrogén atomok alkotják. A Napból jövő elektromágneses sugárzás ionizálja a rétegben található gázt, innen is jön az elnevezés. A légritka tér miatt a szféra kiváló elektromos vezető képességekkel rendelkezik, tulajdonképpen ez képezi a légköri elektromos áramkör felső határát, itt keletkezik a sarki fény is.

 

Az említett villámokat gigantikus kisülésekként is emlegetik, ugyanis terjedésük gyorsabb, és mint a „hagyományos villámoké”. A jelenség nem újdonság, eddig is ismert volt a létezése, ám megmérni magát a kisülést, idén júliusban sikerült amerikai kutatóknak.
A képen látható villám egy 14km magas trópusi zivatarfelhő tetejéből kb 75 km-es magasságig lőtt. (Egy átlagos föld-felhő villám 7 km-t tesz meg.) Mivel jó vezetőképességű közegbe érkezett, közel 144 Coulomb töltést adott le a felső légkörbe 1 másodperc alatt.

A kutatók vizsgálatai alapján nem minden zivatarfelhőben alakul ki ilyen fajta villámtevékenység, egyelőre még nem sikerült tipizálni azokat a körülményeket, ahol ezek biztosan előfordulnak. A kisülés maga ott jön létre, ahol a térerősség értéke meghaladja azt az értéket, ahol 2 pont között a legnagyobb a potenciál különbség, és még nem történt meg az áttörés. A vizsgálat amiatt is nehéz, ugyanis megfigyelni, sőt lencsevégre kapni a jelenséget is igen nagy körültekintést igénylő munka, mivel a folyamat hihetetlenül gyorsan történik.

Az előrejelzések szerint az elkövetkezendő napokban újabb trópusi vihar alakulhat ki az USA keleti partjainál, melyekből elképzelhető, hogy újabb jelenséget örökítenek majd meg.

Forrás: National Science Foundation


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |