Megjelentek az év első éjszakai világító felhői

| 2019. június 10. 11:16 | Frissítve:
Idén először észlelték Magyarországon az éjszakai világító felhőket. Hazánkban júniustól augusztusig pillanthatjuk meg ezeket a különleges felhőket.

Hazánkban a júniustól augusztusig tartó időszakot nevezhetjük az éjszakai világító felhők (angolul: noctilucent cloud (NLC)) szezonjának, amikor mi is megfigyelhetjük őket a hajnali, késő esti órákban. Ezt a különleges felhőtípust idén először sikerült észlelni hazánkban.

Vasárnap hajnalban egy-egy halvány, de árulkodó felhőfoszlányt már el lehetett csípni. Ma hajnalban azonban már egyértelműen megfigyelhetőek voltak, annak ellenére, hogy láthatóságukat megnehezítették a fátyolfelhők és a légköri szennyeződés. 

Jónás Károly hajnali 3 óra 15 perckor készült fotója Soroksárról. A kéklő égen megjelenő fehér felhőfoszlányok maguk a világító felhők. Köszönjük a fotót!

Vassné B. Orsolya által üzemeltetett nyíregyházi webkameránk is megörökített pár foszlányt.

Mi az az éjszakai világító felhő?

Ezek a legnagyobb magasságban megjelenő felhők, sokkal magasabban alakulnak ki, mint az átlagos felhők. Nagyjából 75-85 kilométerre a felszíntől, a mezoszférában jönnek létre, ami egy rendkívűl száraz rétege a légkörnek, ide csak ritkán jut fel nedvesség. Kékes ragyogásukat annak köszönhetik, hogy a horizont alatt tartózkodó Nap fénye megvilágítja a felhőket alkotó nagyon apró jégkristályokat, melyek a kékes színt (rövid hullámhosszú fényt) szórják szét legerősebben.

A következő hetekben nagyobb számban és fényességgel láthatunk még világító felhőket, így érdemes lesz napnyugta után és napkelte előtt 2 órával figyelni a nyugati és keleti horizotot. 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak