illusztráció illusztráció

Megjöhet a hidegebb idő december elejére

Megcsillant a remény, péntek-szombat környékén lehűlés érkezhet, jövő héten akár téliesebbre is fordulhat időjárásunk.

Az október végi néhány napos lehűléstől eltekintve gyakorlatilag október közepe óta az átlagosnál melegebb időjárás jellemzi térségünket. Nem egyszer 10-12 fokkal magasabb hőmérsékleteket tapasztalhattunk, mint amennyit az év ezen időszakában megszokhattunk.

Az enyhe időjárás viszont egyre több modellfutás szerint a végéhez közeledik. Bár még sok a bizonytalanság a számítógépes modellek egyes tagjai között, a valószínűségi előrejelzéseket figyelembe véve jövő hét péntektől

határozott lehűlés veheti kezdetét,

melynek eredményeként december első napjaira az átlagos közelébe, akár az alá csökkenhet a hőmérséklet. Ez azt jelenti, hogy éjszakánként sokfelé fagyhat, napközben pedig 5 fok közelében alakulhat a csúcshőmérséklet.

illusztráció

A GFS modell valószínűségi előrejelzése /fáklyadiagram/ a 850 hPa-os szint (kb. 1500 méteres magasság) várható hőmérsékletére és csapadékra vonatkozóan (forrás: Wetterzentrale)

Hogy a lehűléshez havazás fog-e társulni, egyelőre szinte még lehetetlen megmondani, az előrejelzések frissülésének függvényében a következő napokban erre a kérdésre is választ kaphatunk.

Borítókép: Dudasdzseni

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés