Pollenre fel!

| 2011. március 1. 16:12 | Frissítve:
Idén a Nyugat-Dunántúlon jelentkezett legkorábban az első allergén növény, a mogyoró pollenszórása.

 

Az idén, a február elején monitorozott pollenszemek azt mutatták, hogy elsőként a Dél-Dunántúlon, majd a Nyugat-Dunántúlon jelentkezett a legkorábbi allergén növény, a mogyoró pollenszórása. A februári havazás ugyan visszavetette a növények pollentermelését, ez azonban csak időleges, mihelyt a hőmérő higanyszála emelkedni kezd, és nem hullik csapadék, a jó idő azonnal kedvez a további pollenszórásnak - olvashatjuk az ÁNTSZ Országos Környezetegészségügyi Intézet hivatalos jelentésében.

Az országban 20 mérőállomás van – az idén megkezdődik a pollenmonitorozás Fejér megyében, Székesfehérvárott is, ugyanis fontos, hogy a Velencei-tó környékének pollenterheléséről is tájékoztassuk a lakosságot.

Elsőként a mogyoró és égerfa pollen allergiás betegeknek kell figyelniük arra, hogy elkezdjék a terápiás megelőzést tüneteik mérséklésére. Hamarosan indul a ciprus - és tiszafafélék virágzása, azt követi a nyár, a kőris, a nyír, majd fokozatosan a juhar, fűz a platán, május végén, illetve júniusban a hársfa zárja a sort. Általában május közepén kezdenek virágozni a fűfélék, utána az útifű, a csalánfélék, ezeket követik a libatopfélék, végül pedig az üröm és parlagfű.  Ez a két növény egészen a szezon végéig virágzik, pollenjük egészen addig megtalálható a levegőben.

A pollenallergiás betegeknek – akiknek száma hazánkban a hivatalos adatok szerint 200 ezer, a gyermekek körében végzett felmérések szerint pedig már körükben mintegy 20%-ra tehető – egészen október végéig, a parlagfű elvirágzásáig kell gondot fordítani a megelőzésre, a tünetek enyhítésére, az életvitel, a nyaralás megtervezésére.

Forrás: ÁNTSZ


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |