illusztráció illusztráció

Megkezdődött a hideg tengervíz feláramlása, hamarosan véget ér az El Niño

Panama partjainál egy érdekes időjárási jelenség segíti elő a folyamatot.

A legfrissebb mérések alapján úgy tűnik, hogy elkezdődött az El Niño haláltusája. Közép-Amerika déli részénél, egész pontosan Panama nyugati partjainál a Csendes-óceán keleti részén erőteljes hideg tengervíz feláramlás kezdődött, mely hideg víz már el is érte a felszínt. Ez gyorsan felemésztheti az El Niño által felhalmozott meleg tengervizet a Csendes-óceán egyenlítői térségében. Ennek a folyamatnak az előidézője egy erőteljes jelenség, az úgynevezett Panama Gap Wind esemény.

 Mi az a Panama Gap Wind esemény?

A Panama Gap Wind esemény Közép-Amerikában a szorosokon átfújó erős, olykor viharos erősségű alacsony szintű széljelenség, amely vagy egy viszonylag sík csatornán keresztül fúj két hegyvonulat között, vagy egy hegyi akadály résein át. Ezek a szelek gyakran felerősödnek a nyomáskülönbség hatására, ami a csatorna tengelyével párhuzamosan alakul ki. Ezeket a szeleket gyakran jet-effektus szeleknek vagy kanyon szeleknek is szokták nevezni, és akár viharosak (60-70 km/h erősségűek) is lehetnek.

Deelan Jariwala X-en (korábbi Twitter) közzétett bejegyzésében jó látszik, hogy Panama nyugati partjainál február utolsó hetében a felszínre tört a hideg tengervíz, melyet kitűnően szemléltet a NOAA korallzátony-figyelő tengerfelszín hőmérsékleti anomália térképeiből készült animáció:

A Panama szorosban fújó szelek a Csendes-óceán keleti meleg vizén átfújva jelentős légköri és óceáni interakciókat váltanak ki. Télen erős széláramlatok alakulnak ki az ilyen típusú szorosokban, amelyeket az Atlanti- és a Csendes-óceán közötti szűk közép-amerikai hegyi átjárókon átívelő nyomáskülönbségek gyorsítanak fel. Ezek a szelek hideg tengerfelszíni hőmérsékletű foltokat és magas klorofill tartalmú területeket hoznak létre az említett széláramlatok alatt, az óceáni kevert réteg alján történő fokozott turbulens hőáramlás és keveredés következtében. Ennek ellenére jelentős a tengerfelszín hőmérsékletének a csökkenése, évszakonként meghaladhatja akár a 3°C-ot is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szorosszelek decemberben és januárban a legerősebbek.

Borítókép forrása: NOAA

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat képtárunkba.

Szavazás

Szerinted nyáron már a La Niña időszaka lesz?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés