illusztráció illusztráció

Megnyitották a zsilipet

Túl magas a vízállás, ez erős szélben gondot okozhat. Leengednek néhány centit.

illusztrációKedd reggelre már 125 centis, kritikus magasságba emelkedett a Balaton vize, így a siófoki zsilip megnyitása mellett döntöttek az illetékesek. A zsilipet 2 év után először, délután 13 órakor nyitják meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberei - írja az [origo].

Balra: a magas víz a déli parton sokszor kicsap

A tó szempontjából a 110 centiméteres vízállás az optimális, két hete pont ennyit mértek, azóta viszont tovább gyűlt a víz. Magas vízállásnál felmerül a veszélye, hogy viharos északiszélben a a déli partra átfújt víztükör károkat okozzon illusztráció- ahogy erre már korábban volt példa. A feljegyzések szerint a legmagasabb szélhez köthető vízszintváltozás 52 centiméteres volt (forrás).

Jobbra: így engedik le a vizet Siófoknál (szerkesztőségünk fotója)

A tóba érkezett rengeteg víz miatt ugyanakkor annak minősége továbbra is kiváló - idézi a MTA Balatoni Limnológiai Intézetének vezetőjét az [origo].

A siófoki mólót éppen felújítják, illetve magasítják - tudtuk meg a helyszínen dolgozó munkásoktól. Helyzetüket nem könnyíti meg a rendkívül magas vízállás, de azért nem panaszkodnak, örülnek, hogy végre van víz a Balatonban.

illusztráció illusztráció

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés