Megszűnt az „autóstop” Pekingben

| 2008. szeptember 24. 19:41 | Frissítve:
Az Olimpiai Játékok nem csak az ország „imázsát” emelte, de a légszennyezettség mértékére is pozitív hatással volt. A héten azonban újra elindulhattak az autók.
Ahogy még nyáron az Olimpiai Játékokhoz kapcsolódó cikkünkben is beszámoltunk Pekingben különböző intézkedések keretében csökkentették az autók számát az utakon. Az intézkedés előtt 3,3 millió autó közlekedett naponta a fővárosban, ezt a szigorításokkal sikerült a felére csökkenteni, illetve egyes gyárak működését is egy ideig szüneteltetni kellett. Ennek meg is lett akkor az eredménye, a főváros légszennyezettségi értéke évtizedek óta nem volt ilyen alacsony, mint az elmúlt 1-1,5 hónapban.

Ahogy szeptember 17-én a Paralimpia is befejeződött, az intézkedéseket valamilyen mértékben csökkenteni kellett. Vasárnap feloldotta a kínai kormány a szabályokat, és hétfőn elindult a szokásos autóforgatag, illetve újra üzemeltek a gyárak, folyamatosan emelve ezzel a szennyezőanyagok koncentrációját a légkörben.

A kínai kormány abban bízik, hogy nem tér vissza az aggasztó helyzet, ami miatt kénytelenek voltak szabályozni a szennyezőanyag kibocsátást, mégis – hivatalosan ugyan nem – arra kérik a lakosságot, gondolják át, hogy a jövőben hogyan kellene mégis korlátozni a gépkocsik számát, hogy a „friss levegőt” ne csak átmenetileg élvezhessék a város lakói.
Nyilvános viták alakultak ki az autósok és a „nem-autósok” között internetes fórumokon, rádióállomásoknál, újságokban. A különböző álláspontok miatt nem született megegyezés, ugyanis általában a személygépkocsi tulajdonosok ellenezték a további korlátozást, míg akik eddig is busszal jártak, továbbra is támogatni fogják…

Forrás: ChinaDaily, BBC
Kép: Olimpics.blog (The New York Times)

hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Drasztikusan fogynak a téli olimpiai helyszínek A klímaváltozás rendkívüli csökkenést vetít előre az alkalmas téli terepekre.
  • A japánoknál 30 fokban havazik Mesterséges havazást teszteltek Tokióban. Elképzelhető, hogy ezzel akarják csökkenteni a jövő évi nyári olimpia kánikuláját.
  • Pekingi homokvihar Kína fővárosában ismét kritikus szintet ért el a levegő minősége, ugyanis szmog és homokvihar telepedett a városra.
  • Tudományos esőcsinálás Közeleg a 2008-as Pekingi Olimpiai Játékok díszes megnyitója. Mivel a stadion nem fedett, a kínaiak mindent megtesznek a szép idő reményében.

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |