illusztráció illusztráció

Megtelt a Balaton, kinyitották a Sió-zsilipet

Megkezdték a magyar tenger vizének leeresztését.

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása a Balatonra is hatással volt. A sok eső, valamint a lehullott, majd elolvadt hó mind-mind hozzájárult a tó vízszintjének az emelkedéséhez. A Balaton vízszintje december eleje óta 19 centiméterrel lett magasabb. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) emiatt csütörtökön azt közölte,

hogy megkezdték a Balaton vizének leeresztését.

Az OVF adatai szerint csütörtök reggel a Balaton átlagos vízállása a siófoki vízmércéhez viszonyítva 122 centiméter volt. A tó téli üzemi vízszintmaximuma 110 centiméter plusz/mínusz 5%.

illusztráció
A Balaton Keszthelynél | Fotó: Hatakamata

Szerdán 13 órakor kezdték meg a magyar tenger vizének leeresztését a Sió-zsilipen keresztül a Sió-csatornán át a Dunába. Ugyanakkor csak úgynevezett óvatos vízeresztés történik, ami azt jelenti, hogy másodpercenként 15 köbméter vizet engednek le a tóból, ami a Balatonba torkolló vízfolyásokon érkező vízhozamokhoz van igazítva. A Dunán és mellékfolyóin érkező árhullámok szintjét az előző napokban nehéz volt pontosan előrejelezni, emiatt vártak a szakemberek a zsilip kinyitásával. A vízeresztés mértékének növeléséről pedig az előrejelzések alapján döntenek majd.

Érdekesség

November második felében látványos felvételt közölt a Viharsarok Vitorlás Központ a Facebook-oldalukon. A 10 másodperces szösszenetben megnézhető, hogyan bontják a hajózási jelzéseket a tél közeledtével. A videó oldalunkon is megtekinthető:

Videó: Viharsarok Vitorlás Központ

Hozzászólna? Várjuk Viber csoportunkban!

Borítókép: Somogyi László (Badacsonytomaj)

Szavazás

Nálatok is megteltek a tavak, folyók medrei?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés