Megvan a legközelebbi fekete lyuk

| 2020. május 8. 16:04 | Frissítve:
A láthatatlan égitest kísérőcsillagai szabad szemmel is láthatók a déli féltekéről.

A Távcső (Telescopium) csillagképben felfedezett fekete lyukat az Európai Déli Obszervatórium (European Southern Observatory – ESO) chilei La Silla obszervatóriumában működő távcsővel figyelték meg. Ez

az első olyan szabadszemes csillagrendszer, amiben fekete lyuk található. 

A Távcső (Telescopium) csillagkép csillagai egy tiszta és sötét éjszakán segédeszköz nélkül is láthatók a déli égbolton. Aggodalomra azonban semmi ok, "mindössze" ezer fényévre van tőlünk az újonnan felfedezett égitest.

A kutatók eredetileg a HR 6819-es kettős csillagrendszeren végeztek megfigyeléseket, majd az eredmények kiértékelése közben fedezték fel a harmadik égitestet. Kimutatták, hogy az egyik látható csillag 40 naponta kerüli meg a láthatatlan társát, míg a másik csillag a belső páros körüli tágabb pályán mozog.

Fantáziarajz a HR 6819 hármas csillagrendszerről. A csillagok pályáját kék, míg a most felfedezett fekete lyuk pályáját piros vonal jelöli. (Kép forrása: ESO/L. Calçada)

A megfigyelésekkel a tömegét is ki tudták számítani, a Napnál legalább négyszer nehezebb a láthatatlan égitest

Mivel egy fekete lyuk a legtöbb esetben heves kölcsönhatásban áll környezetével, a nagyenergiájú röntgensugárzás kimutatja jelenlétüket. A legújabb felfedezettnél viszont ez elmarad, így valóban teljesen fekete és "csendes". Az új felfedezés új lehetőséget nyitott a további kutatásokban, így a kutatók jobb eséllyel találhatnak még több "csendes társat" és ez még csak a jéghegy csúcsa ahogy fogalmaztak.

Forrás: csillagaszat.hu, ESO


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |