illusztráció illusztráció

Melegebb és csapadékosabb volt az idei nyár

Idén nyáron végre nem a kiszáradó tavainkról, folyóinkról szóltak a hírek.

A tavalyi nyár a rendkívüli aszályról és a rekkenő hőségről szólt. Idén viszont már érezhetően több volt a csapadék, ami gyakran heves zivatarrendszerekből zúdult le. Emellett persze akadtak hőhullámok is, a nyár utolsó napjaiban a 40 fokot is megközelítettük.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint

az idei nyár középhőmérséklete országos átlagban 21,6°C volt, ami 0,8°C-kal magasabb az 1991–2020-as éghajlati normálnál.

Így a 12. legmelegebbnek nyárnak számít 1901 óta. Míg júniusban az átlagos középhőmérsékletet tapasztalhattuk, addig július 1,2 fokkal, augusztus pedig 1 fokkal volt melegebb az átlagosnál.

Két száraz nyár után 2023-ban az országos átlagos csapadékmennyiség a sokéves átlagot kevéssel meghaladta, az évszak csapadékösszege 220,6 mm volt. A csapadékeloszlásban azonban jelentős eltérések voltak: Kékestetőn mérték a legtöbb csapadékot, összesen 459,4 mm-t, míg Szarvasnál mindössze 83,3 mm esett. 

illusztráció
A heves zivatarok gyakran okoztak villámárvizeket | Fotó: Takács Ákos

A nyár folyamán több hőhullám is érintette az országot, a legmagasabb mért hőmérséklet pedig 39,5°C volt, amit augusztus 27-én mértek Dévaványán.

illusztráció
Az év legmelegebb napjának maximumai méréseink szerint

Összességében elmondható, hogy a 2023-as nyár melegebb és változékonyabb volt az átlagnál, több csapadékkal és hőhullámmal.

Az OMSZ részletes tanulmányai ITT olvasható.

Borítókép: Barta Andrea

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés