illusztráció illusztráció

Melegebb van az északi sarkkörnél, mint Olaszországban

Szokatlanul magas és alacsony hőmérsékletek egyaránt jellemzőek most Európában. A sarkkör környékén 31 fokot mértek, míg Olaszországban 20 fok alatt maradt a hőmérséklet. Mégis mi okozza mindezt?

Nagy hőmérséklet különbségek jellemzik nemcsak hazánk, hanem Európa időjárását is ezekben a napokban. Vasárnap az Ibériai-félsziget délnyugati csücskén már a 35,5 fokot is elérték a maximumok, de ami ettől is szokatlanabb, hogy az oroszországi Kojnas állomáson 31,2 fokot mutatott tegnap a hőmérő. Legmeghökkentőbb, hogy az állomás az északi sarkkörhöz nagyon közel helyezkedik el.

illusztráció

illusztráció

Forrás: Meteociel.fr

Közép-Európában ezzel szemben 20 fok alatt maradnak a maximumok, és a Földközi-tenger középső medencéjében is jóval hidegebb van az ilyenkor megszokottnál. A GFS modell 2 méteres hőmérsékleti anomália térképén is elég szembetűnőek a különbségek: Közép-Európában

van ahol 12-15 fokkal hidegebb a levegő

az 1979-2010 közötti átlaghoz képest. 

illusztráció

Forrás: WXCharts.eu

De miért alakulnak ki ezek a különbségek kontinensünkön?

A választ a kontinens felett uralkokdó áramlási viszonyok adják meg. Jelenleg ugyanis meridionális áramlás dominál, ami az észak-déli irányú légtömeg áthelyeződést segíti elő. Az erős délies áramlásnak köszönhetően nagy mennyiségű, szubtrópusi eredetű levegő áramlik észak felé Európa atlanti partvidékén és az Ural-hegység térségében, mely egészen az Északi sarkkör környékére is eljut. Közép-Európára viszont észak felől zúdul le a sarkvidéki eredetű légtömeg.

Az ECMWF 850 hPa-os szinte (kb.1500 méter) vonatkozó hőmérsékleti anomália térképe. Forrás: WXCharts.eu

Hazánk épp a frontvonalon helyezkedik el. Nyugaton viharos széllel áramlik be a hidegebb levegő, keleten azonban napos, meleg idő jellemző. A hőmérséklet-különbség egy-két helyen a 20 fokot is eléri. 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés