illusztráció illusztráció

Melyik kacsa?

Ma lehet utoljára tippelni, melyik furcsa hír a kacsa; hétvégétől cikksorozatban tárgyaljuk a különleges jelenségeket.

Néhány incselkedő, kételyeket ébresztően különleges, viccnek tűnő aktuális hírt gyűjtöttünk össze. Mégis, csak az egyik kacsa. Ön szerint melyik?

Világunk tele van furcsa és megmagyarázhatatlannak tűnő jelenségekkel. Olyan, bolondosnak tűnő híreket válogattunk össze a közelmúltból, amelyek annyira bizarrnak tűnhetnek, hogy azt gondolnánk; mind kacsa (ezúttal nem csak a tudomány és a technika világából). Mégis, csupán az egyik áprilisi tréfa.

Lássuk a toplistát - Jó szórakozást!

1) A világhíres Princeton egyetem kutatói (ahol a Csodálatos Elmében is szereplő, Nobel-díjas John Nesh is tanított), kidolgoztak és sikerrel teszteltek egy jövőbe látó rendszert, ami órákkal az események bekövetkezése előtt jelzi azokat. A rendszer 4 órával előre jelezte a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni, 2001-es terrortámadásokat, és közel 24 órával előre a 2004-es Cunamit.

2) A Genf melletti CERN-ben (ahol mellesleg az LHC-t javítgatják éppen), a kutatók még 2008 nyarán kísérletileg is igazolták, hogy - az Einsteini világképpel ellentétben - igenis létezik a fénysebességnél legalább 8000-szer gyorsabb távolba hatás. Még a vezető tudósok sem értik, hogyan lehetséges ez, de senki nem cáfolja az eredményeket.

3) Beigazolódott a városi legenda, miszerint a makacskodó 100 forintos érmék valóban "megjavulnak", ha jól földhöz vágják őket. Egy ilyen műveletsor után a kávé, szendvics- és italautomaták már igen nagy valószínűséggel elfogadják azt az érmét, amit korábban hulladéknak minősítve visszadobtak. Mindazonáltal könnyen cáfolható találgatásokon kívül semmilyen tudományos magyarázat nincs erre a viselkedésre, az automaták üzemeltetői is értetlenül állnak az eset előtt.

4) A fény terjedésével foglalkozó kutatók máig nem értik, miként lehetséges az, hogy a tükör vízszintes irányban "megfordítja" a látott képet, függőlegesen viszont nem. (arról a jelenségről van szó, amikor tükörbe nézve fordítva, jobbról balra tükrözve látjuk a feliratokat, de fejjel lefelé nem). Emiatt a mentő, tűzoltó, stb. járműveken is meg kell fordítani a feliratot, hogy azok a visszapillantó tükörben olvashatóak legyenek, de nincs rá tudományos magyarázat, hogy ez miképp lehetséges (és hogy ugyanekkor függőlegesen miért nem fordul meg a kép).

5) Friss statisztikai kutatások igazolták, hogy sokkal több ember hal meg évente trópusi üdülőhelyeken attól, hogy a fejére esik egy kókuszdió, mint ahányan repülőgép-szerencsétlenségben.

Ön szerint melyik lehet, vagy melyik biztosan nem áprilisi tréfa... és miért?

Kíváncsian várjuk a véleményeket!

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés