Csernobil szennyezésének ötöde

| 2012. március 1. 12:39 | Frissítve:
Mintegy 40 ezer terabecquerel céziumizotóp került a légkörbe, a sodródó törmelék hamarosan eléri Hawaii szigeteit.

A tavaly március 11-én a Richter-skála szerinti 9-es erősségű, Japánt sújtó földrengés és cunami óta közel egy esztendő telt el. A földrengés egyik legnagyobb veszélyforrásokat magában rejtő "áldozata" a fukushimai atomerőmű volt.

A Japán Meteorológiai Kutatóintézet szerdán közzétett jelentése szerint az atomerőműben történt nukleáris baleset során legkevesebb 40 ezer terabecquerel (becquerel: a radioaktivitás mértékegysége Henri Becquerel, a radioaktivitást felfedező francia tudós tiszteletére) radioaktív céziumizotóp került a légkörbe. Nukleáris baleset FukushimánálEz körülbelül kétszerese a japán szakértők által korábban becsült mennyiségnek és mintegy ötöde annak a mennyiségnek, ami a csernobili atamkatasztrófa idején került a légkörbe.

A cézium 137-es sugárzó izotópja az egyik legveszélyesebb olyan anyag, amely a fukushimai baleset után a levegőbe került. Felezési ideje csaknem 30 év, a szervezetben felhalmozódva izomkárosodást, daganatos betegségeket okozhat. A földrengés és az azt követő nukleáris baleset következtében összességében kb. 770 ezer terabecquerel mennyiségű hasadóanyag jutott a szabadba, ezek azonban többnyire rövid felezési idejű, magukban veszélyt nem hordozó hasadóanyagok voltak.

Kedden emellett a NOAA (Amerikai Óceán- és Légkörkutató Intézet) tájékoztatást adott közre, miszerint a japán szökőárral a Csendes-óceánba került hatalmas mennyiségű sodródó törmelék eddig 4828 kilométert tett meg, első darbjai a napokban érik el a Hawaii központi szigetétől északnyugatra lévő atollokat (atoll: korallzátonyokból felépülő, gyűrű alakú sziget vagy szigetcsoport).

A törmelék lassanként eléri Hawaii szigeteitBecslések szerint a törmelék jövő márciusra éri el Oregon állam partjait. A tavalyi földrengés és az azt követő szökőár után mintegy 20-25 millió tonna tömelék keletkezett, melynek nagy része Japán északkeleti partjainál elsüllyedt. Becslések alapján kb. egy-két millió tonna törmelék került az óceánba, melynek mindössze 1-5 százaléka éri el Hawaii szigeteit, valamint az amerikai és kanadai partokat.

Forrás: HVG, HVG, Wikipédia, www.szegedma.hu


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |