Méterekben áll a hó az Alpokban

| 2018. december 11. 13:56 | Frissítve:
Az Alpok északi oldalán több helyen egy, két métert meghaladó hó hullott.

Péntek óta havazik a svájci hegyekben, elsősorban az Alpok északi oldalán található síterepeken. A helyi lavinakutató intézet adatai szerint hétfő estig 70-120 cm hó hullott az északi részeken, ennek a fele, kb. 30-60 cm vasárnap este és hétfő este között hullott le.

Képek forrása: Arosa Humorfestival

A legkeletibb svájci kanton Graubünden északi és keleti részein 40-70 centiméter hullott, számos utat le kellett zárni. Így fordulhatott elő, hogy a Samnaun-ba vezető utat lavinaveszély miatt lezárták, így a település csak Tirol (Ausztria) irányából volt megközelíthető. 

Itt mérték a legerősebb széllökést. A Säntis (2502 m) meteorológiai állomása 165 km/órás széllökést rögzített, amely az elmúlt napok legmagasabb értéke. Ezen felül bőven találunk 100 km/óra feletti széllökés értékeket a svájci hegyekben. 

A hegyek mérőállomásai már több helyen 150-250 cm vastag hóréteget mutatnak, ehhez még jöhet egy kicsi kedden. Már nem sok, hiszen keddre csak 15-30 cm havat várnak az északi oldalon. A lavinaveszély már most jelentős, sok helyen 4/5-ös. Ez így marad a következő napokban. 

Képek forrása: Ovronnaz

Az osztrák hegyekben pár nap alatt a helyenként kopár hegyoldalak vastag téli ruhát öltöttek Vorarlbergtől kezdve Salzburgon keresztül egészen Stájerországig.

Zillertal Arena hétfőn - fotó: Stánicz Balázs

Míg kezdetben 1000-1200 méter felett esett a hó, addig hétfőn szinte az egész ország - legalábbis annak északi fele - befehéredett. 

 

Forrás: Zauchensee Skiparadies

A magasabb hegyi utak továbbra is hólánccal - de minimum négykerék-meghajtással - járhatók, így a honfitársaink körében kedvelt síterepek, mint Obertauern és Katschberg így közelíthetők meg.

Kép forrás: Berghotel Arthurhaus

Jó néhány tiroli, salzburgi és stájer hegyvidéken és síterepen elérte a frissen esett hó vastagsága az egy métert, helyenként meg is haladta.

 

Forrás: Power Team Leogang

Időközben a havazás keletebbre tolódott, az éjszaka folyamán nagy mennyiségek elsősorban Salzburg tartomány keleti felén és Stájerországban a Totes Gebirge és Planneralm közti hegyvidéken estek.

 

Forrás: Shuttleberg Flachauwinkl-Kleinarl

Stájerországban 40-100 cm hó esett hétfő estig és kedden további 20-50 cm-t várnak.

Forrás: Síelők.hu


hirdetés


Cimkék: , ,


Kapcsolódó hírek

  • Mennyi hó eshet a hétvégén? Havazás érkezik a Dunántúlra a hétvégén, helyenként több centiméternyi friss hó hullhat. Térképes előrejelzésünk a cikkben.
  • Pécs is kifehéredett Ipari havazás tette fehérré Pécs egyes részeit. Vékony hóréteg fedte be a várost.
  • Így fest a hidegpárna az űrből A hidegpárna az űrből is jól kivehető. Látványos fotót lőtt a NASA műholdja a felhőbe, ködbe burkolózott Kárpát-medencéről.
  • A hegytetőkre szorult a napsütés Hullámzó felhőréteg takarja be hazánkat, amiből csak magasabb hegytetőink emelkednek ki. Itteni kameráink készítettek látványos felvételeket.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |