Méteres hó a hegyekben

| 2011. október 10. 13:04 | Frissítve:
Az osztrák hegyekben hétvégén hideg, télies idő köszöntött be: helyenként 1 méteres friss hó hullott.

Az immáron két hete tartó vénasszonyok nyarának egy pénteken érkezett markáns hidegfront vetett véget Ausztriában. Igazi télies időjárás jellemezte a hétvégén az országot; havazások, kemény mínuszok, különösen a hegyekben - olvashatjuk a Sielok.hu oldalán.

A szeptember közepi lehűlés ismétlődött meg, ahogy akkor, most is a nyárból csapott át az időjárás a télbe. Ezúttal a havazáshoz kemény mínuszok is társultak, 3000 méteren, azaz a gleccsereken napközben is -10 fok alatt maradt a hőmérő higanyszála.

Ezúttal Stájerországba és Karintiába is jutott a hóból. A salzburgi hegyekben 2000 méter felett vasárnapra 50-80 cm-esre hízott a frissen leesett hó vastagsága. Azonban az éllovas kétségtelenül a kelet-tiroli régió, ahol némely mérőállomások 100 cm feletti értékeket mutatnak.

75 év óta először havazott Villachban

Táncukat járó hópelyhek október 7-én, mindez a karintiai Villachban. Utoljára 1936-ban, azaz mintegy 75 éve fordult elő havazás ezen a napon a dél-ausztriai városban. Az már csak hab a tortán, hogy csütörtökön ugyanebben a városban még késő nyáriasan meleg idő honolt 25 fok - országos csúcs - körüli délutáni maximumokkal. 

A hirtelen jött tél alaposan meglepte a közlekedőket, ismét kisebbfajta káoszt okozva. Megannyi hegyi út csak hólánccal volt járható; a Loibl hágót le is zárták, mivel egyre több jármű akadt el a hóban, akadályozva így a továbbjutást és a biztonságos közlekedést  - írja a Sielok.hu.

Lavinaveszély miatt lezárt utak Tirolban és Vorarlbergben

Szintén gondokat okozott a hó a két nyugati tartományban, Aurack és Kitzbühel közt átmenetileg lezárták a Thurn hágóra vezető utat, hófúvások miatt lehetetlen volt a közlekedés a Timmeljoch és Hahntennjoch útvonalakon, sőt a Silvretta alpesi útvonalat lavinaveszély végett zárták le. Vasárnap délelőtt szünetelt a vasúti közlekedés Kitzbühel és St Johann, továbbá Hochfilzen és Saalfelden közt.

Egyre több síterep kapcsolja be a hóágyút

A kellően alacsony hőmérsékletek lehetővé tették a mesterséges havazást is, kiegészítve Holle Anyó munkáját. Újra dübörögnek a hóágyúk az osztrák gleccsereken, így Söldenben, Pitztalon, Stubaion és Kaprunban is.

A tél átmenetileg visszavonulót fúj és a magasabb hegyekbe költözik, hétfőn nyugati áramlással egy melegfront éri el Ausztriát, jelentős csapadékra van kilátás, igaz havazni csak a 2000-2500 méter feletti részeken fog, ez mindenképpen jó hír a gleccsereknek, ahol tovább növekszik a hótakaró. 

További képek itt!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Havazás érkezett Németországba A nagy területen átvonuló markáns hidegfront helyenként hóval indította a hetet.
  • Havazott Boszniában Hétfő reggelre néhány centiméter vastag hóréteg borította be Bosznia-Hercegovina fővárosát. Fotókkal!
  • 3 éve ilyenkor Bánkúton 87 cm, a Kékesen és a Nagy Hideg-hegyen 45 cm-re hízott a hóvastagság. Áramszünet és útlezárások is jártak a 2017-es áprilisi havazáshoz.
  • Videón a hétfői ikerszivárvány Perceken át dupla szivárvány volt látható az osztrák-magyar határnál, melyet webkameránk is megörökített.

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |