illusztráció illusztráció

Mi fán terem az ipari hó?

Frontmentes, anticiklonális időben a gyárak által légkörbe juttatott vízgőz havazást generálhat. Íme a magyarázat.

A hideg, szürke időben az ipari körzetek tágabb környezetében hószállingózás, kisebb havazás lepte meg a környékbelieket. Az ország több tájegységén télies hangulat lett úrrá.

De mi az oka a télies fordulatnak?

Hazánk egy tipikus légköri jelensége, hidegpárna ült meg térségünkben. Ilyenkor a levegő a megszokottól eltérően felfelé melegszik: a meleg levegő a hideg levegő fölé áramlik, így gátolja a talajközeli levegő függőleges irányú öntisztuló mechanizmusait. Az egyre szennyezettebbé, párásabbá váló, hidegebb levegő tehát lent marad, a mesterséges eredetű, felszínről származó szilárd szemcsék és a növekvő páratartalom együttes hatására csapadék képződik. Ez a csapadék hőmérséklettől függően szitáló eső, havas eső, hódara vagy nagyobb hópehely formájában is lehullhat.

Ilyen szmogos helyzetek esetén jellemzően főként az ipari területeken és néhány kilométeres környezetükben alakulhat ki pár centis friss hóréteg, mely a gyárak által az egyébként is magas páratartalmú, alacsony szintű rétegfelhőzetbe juttatott vízgőz kikristályosodásának következménye.

illusztráció

illusztráció

illusztráció

Fotók: Kovács Bettina (Kazincbarcika 01.14.)

Még több fotó: ITT

Borítókép: Gadóczi József

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés